Jak na to, 29. 11. 2023

Foto: Shutterstock

Vysavač je u Čechů nejčastěji používaným úklidovým pomocníkem – při úklidu své domácnosti jej používá 92 % lidí! Stává se proto také účinnou zbraní nejen při velkém gruntování. Jak ho ale používat co nejefektivněji, aby práce přinášela kýžené ovoce?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Výzkum Světové zdravotnické organizace zjistil, že přibližně 90 % času trávíme v interiéru. Čisté prostředí je proto základním předpokladem pro uchování našeho zdraví. Jenže v domovním prachu se běžně vyskytují roztoči a jejich výkaly, které obsahují mikroskopické enzymy. Roztoči se živí plísněmi a šupinkami zvířecí a lidské kůže. Daří se jim v textiliích, jako je ložní prádlo, matrace, čalouněný nábytek (pohovky a podobně) i koberce.

Prach v domácnosti může vzbuzovat obavy, protože často obsahuje alergeny, jako jsou výkaly roztočů a pyl. Matrace, povlečení, čalouněný nábytek a koberce v sobě mohou hromadit neviditelný prach,“ tvrdí vědecká pracovnice v oboru mikrobiologie Gem McLuckie. Velký úklid je proto příležitostí zatočit nejen s prachem, který běžně vídáme na podlahách či nábytku, ale také s tím neviditelným – který je ovšem pro zdraví neméně škodlivý!

Zákeřný prach

Více než čtvrtina Čechů považuje podle nejrůznějších průzkumů veřejného mínění vysavač za nejefektivnější prostředek k odstranění prachu, za ním se pak umístily mokré utěrky na prach a mokrý hadr. Abyste se však účinně zbavili prachu ve své domácnosti, je zapotřebí používat vysavač efektivně, a to nejen při úklidu podlah, ale i nábytku, gauče, matrací, žaluzií či rolet, radiátorů, svítidel…

Podstatné ovšem je, aby prach, který vysajete, přístroj nevypouštěl zase zpátky do vzduchu! Pak by se váš úklid podobal sisyfovské práci, kdy těžká dřina nepřináší žádný užitek. Proto je u vysavače důležitý kvalitní filtrační systém, který všechny nečistoty uzamkne uvnitř.

Celý náš výzkum ukázal, že nejlepším způsobem, jak se vypořádat s alergeny z bakterií, pylu a roztočů, je úplně je odstranit z vašeho domova. Proto zaměřujeme své úsilí na konstrukci vysavačů, které prach zachycují, a pomocí cyklon jej s neuvěřitelnou účinností zadržují v přístroji. Účinné filtry a těsnění pak zajišťují, aby nebyl vypouštěn zpět do vašeho obytného prostředí,“ podotýká Gem McLuckie.

Jak na vysavač

„Funkčnost různých přístrojů se bude lišit v závislosti na povrchu, na kterém se používají. Jejich majitelé budou vždy muset najít optimální poměr mezi požadovaným výkonem a časem potřebným k optimálnímu vyčištění,“ vysvětluje odbornice McLuckie.

Obecně lze říci, že částice prachu k povrchům „přilnou“ mechanickou nebo elektrostatickou cestou. Aby se tyto částice uvolnily a mohly být dopraveny do přístroje, musí na ně po určitou dobu působit síla vyvolaná podtlakem.

Tato síla je přenášena prouděním vzduchu z vysavače při spolupůsobení lišty s kartáčem a hubicí vysavače. Sílu lze zvýšit přechodem na vyšší sací výkon, zatímco dobu jejího působení lze prodloužit buď pomalejším pohybem, nebo provedením více průchodů po dané ploše,“ doplňuje její kolega Tom McVey.

Naučte se správně vysávat

Na přístroji záleží

Pro různé typy podlah a velikosti domů jsou určeny různé vysavače. Některé přístroje jsou zkonstruovány s ohledem na tvrdé podlahy a nejsou vhodné například na koberce s hustým vlasem. Výběr správného vysavače pro váš domov bude mít velký vliv na jednoduchost a rychlost, s jakou budete svou domácnost uklízet.

Nepodceňujte nástavce

Sice to možná zabere trochu víc času, ale nezanedbávejte výběr správné čisticí hubice nebo příslušenství. Může to totiž mít velký vliv na výkon a snadnost použití.

Pěkně pomalu

Pomalejší vysávání dává přístroji více času k odstranění nečistot, zejména hluboko usazených, a skrytého prachu. Prach se skládá z řady složek, včetně roztočů, alergenů, bakterií a virů, které se mohou ukrývat hluboko v čalouněném nábytku a kobercích.

Opakování matka moudrosti

Několik průchodů po ploše dává sice přístroji nejlepší šanci na dobré čištění, ale účinek při třetím a dalším přechodu stejného místa je podle výzkumu společnosti Dyson jen minimální.

Když je méně více

Časté vysávání v oblastech, které jsou vystaveny častějšímu provozu, pomůže zabránit hromadění nečistot a jejich zašlapání do podlahy. K tomu se výborně hodí akumulátorové vysavače, protože díky tomu, že nejsou omezeny šňůrou, ušetří vám čas strávený vytahováním přístroje ze skříně, připojováním do zásuvky, přemisťováním a podobně.

I vysavač zaslouží péči

Pravidelnou údržbou svého přístroje podle pokynů v návodu (např. čištění filtrů a vyprazdňování odpadní nádoby) maximálně prodloužíte jeho životnost a umožníte mu, aby vám po celou dobu sloužil nejlépe, jak dovede. A to vám konec konců ušetří čas i peníze!

Zdroj: TZ Dyson

Štítky: úklid

Autor článku: Ivana Koutná