Jak na to, 11. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Kvalitní matrace je základním pilířem zdravého spánku a často představuje nemalou finanční investici. Zanedbatelnou položkou je oproti tomu chránič matrace, který ochrání nejen matraci před nejrůznějšími nehodami, ale i vás, zejména pokud trpíte alergiemi. Jak vybrat ten správný chránič, který přispěje k ještě klidnějšímu spánku, radí Josef Handrejch, odborník na ložní textil.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Chránič matrace je tenká podložka se speciální úpravou, kterou připevníte pomocí úchytů přímo na matraci pod prostěradlo.

K čemu slouží

  1. Výrazně zvyšuje životnost matrace, protože chrání před znečištěním a mechanickým poškozením. Nepropustný typ spolehlivě ochrání matraci i před tekutinami.
  2. Pomáhá odvádět tělesnou vlhkost a tím zlepšuje hygienický a tepelný komfort při spánku. Chrání matraci před parazity z vnějšího prostředí a vás před parazity z matrace, což nejvíce ocení lidé trpící alergiemi.
    Vyrovnává povrch matrace.
  3. Chrániče jsou dobrou investicí do dětských postýlek, pro seniory trpící inkontinencí, pro pacienty trvale upoutané na lůžko, pro lidi trpící alergiemi, ale i pro ty, kterým už se někdy při sledování filmu podařilo v posteli vylít čaj nebo kávu. Chráničů existuje několik typů, stačí si tedy vybrat ten, který bude nejlépe odpovídat vašim potřebám.

Propustné i nepropustné

Nepropustné chrániče mají bariéru, která nedovolí tekutinám proniknout skrz. Využijete je do dětských postýlek během odplenkovávání dítěte, nebo pro děti, které chtějí mít v postýlce lahvičku na pití a často ji rozlijí. Nutností je i pro lidi trpící inkontinencí.

“Důležité je, aby byl materiál současně nepropustný a zároveň prodyšný. Nejvhodnější je kombinace polyesteru a polyuretanu buď samostatně nebo s příměsí bavlny,” doporučuje pro Hobbykuk.cz zakladatel písecké společnosti specializující se na bytový textil Josef Handrejch. Alternativou k nepropustným chráničům matrací jsou nepropustná prostěradla, která lze vyvářet.

Propustné chrániče slouží jako ochrana před mechanickým poškozením matrace a pro vyrovnání jejího povrchu, zároveň zlepšují hygienický a tepelný komfort při spánku, protože dokážou absorbovat vlhkost vzniklou pocením. Poskytují také ochranu před roztoči a dalšími alergeny. Výplňovým materiálem je vysoce kvalitní duté vlákno, potah chrániče se vyrábí z mikrovlákna (100% polyester). “U chráničů matrací dbejte na to, aby měly kvalitní prošití v podélném i příčném směru. To zabrání pohybu dutého vlákna uvnitř potahu,” radí Josef Handrejch.

Jak se o něj starat

Nad rámec základního dělení se na trhu můžete najít thermo chrániče nebo chrániče s čím dál žádanějším bambusovým vláknem. Samozřejmostí jsou různé velikosti od dětských postýlek až po prodloužené dvoulůžko.

Vězte, že čistit matraci nechcete, zato chránič jednoduše svléknete, dáte vyprat na 60 °C a dokonce ho můžete sušit na nízkou teplotu v sušičce. A za chvíli není po nehodě ani stopy!

V posteli máte odpočívat, a ne být ve stresu, že si převrhnete šálek ranní kávy a zničíte matraci. Chránič matrace vám přesně takový pocit klidu dopřeje.

Josef Handrejch je zakladatel písecké společnosti Kvalitex a odborník na ložní textil

Autor článku: Lenka Šmídová