Jak na to, 18. 6. 2022

Foto: Shutterstock

To, že se máme chránit v létě SPF krémy, je pro většinu z nás samozřejmostí. Často ale děláme zbytečné chyby při nanášení samotného krému. Jak nejlépe opalovací krémy aplikovat? Či jak správně se chránit u vody? Poradí dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rozhoduje cena?

Renomovaná značka výrobce nebo prodejce nám může dát jistotu, že zakoupený přípravek bude opravdu dobře účinný. V evropské unii, je prodej opalovacích krémů regulován, a tak se můžeme spolehnout, že faktor na obalu poskytuje deklarovanou ochranu proti UVB záření. Je ale vždy dobré kupovat krémy i s ochranou ve spektru UVA, a to poznáme tak, že na obavu je certifikace této ochrany – jedná se o nápis UVA v kroužku.

Přírodní = lepší?

Častým mýtem v poslední době je, že různé přírodní ochranné krémy jsou automaticky lepší. Pro toto tvrzení ale nejsou nebývají žádné důkazy ani výzkumy. Spíš jde častokrát spíše o marketing.  Ve skutečnosti opalovací krémy od renomovaných výrobců jsou bezpečné a účinné stejně. Mnoho výrobců dokonce provádí finančně náročné klinické testování účinnosti svých kosmetických produktů, což u kosmetiky není standardem, a u těchto testovaných produktů budete mít i větší jistotu, že nám dobře poslouží.

Jaký je můj fototyp?

Před pobytem na slunci je nutné určit správný fototyp pokožky a podle toho zvolit vhodný přípravek.  „Fotoprotektivní účinnost je charakterizována ochranným faktorem (SPF, sun protecting factor), Ten označuje, kolikrát déle může člověk na slunci být bez vzniku spálení. Například pokud pokožka zarudne při pobytu na sluníčku za 10 minut použijete-li SPF 20, doba bezpečného pobytu se prodlouží na 200 minut. Nyní je požadována širokospektrá ochrana i před UVA zářením,“ říká MUDr. Jan Kučera.

Kolik vrstev?

Opalovací krém je důležité nanést rovnoměrně, nejlépe ve dvou vrstvách, při druhé aplikaci se zatřou zapomenutá místa.  Zvláštní pozornost věnujeme citlivým partiím těla, jako nos, rty, ušní. Často se také lidé zapomínají mazat na místech kolem okraje plavek, klíční kosti či hřbety rukou. Krém je vhodné aplikovat 20 minut před zahájením slunění.

Jaké množství?

Špatné dávkování opalovacích přípravků je nejčastější příčinou spálení na sluníčku. „Velmi důležité je, kolik krému na tělo nanesete. Doporučené množství opalovacího přípravku činí 2 mg / cm2 kůže.  V praxi na celé tělo průměrné dospělé osoby použijeme asi 30 g nebo šest čajových lžiček krému. Použijete-li jen polovinu doporučeného množství, sníží se úroveň ochrany o dvě třetiny,“ říká dermatolog.

Jak je to s koupáním?

UVA i UVB záření proniká i pod vodní hladinu. Při koupání dochází k rychlému smývání ochranného opalovacího přípravku. Proto je vhodné vybírat voděodolné opalovací prostředky. Tyto krémy poskytnou ochranu 40–80 minut při pobytu ve vodě, než přestanou účinkovat. Ochrannou vrstvu je vhodné obnovit zhruba každé dvě hodiny, ne jenom po koupání, nebo když se více zpotíme. Opalovací krém může být z pokožky setřen také ručníkem, pískem, při slunění na dece či na lehátku.

Zdroj: TZ Perfect Clinic Dermatology

Autor článku: Lenka Šmídová