Jak na to, 11. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Z údržby porcelánu má kdekdo obavy. Ale není důvod! Ošetříte ten svůj jedlou sodou, obyčejnou solí, citronovým esenciálním olejem nebo octem? Jistě vás potěší, že jde o nenáročné a bezpracné metody.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Talíře, hrníčky, vypínače, panenky, úchytky do kuchyně, dlaždice, umyvadla, kořenky i vázy. Tohle všechno může být z porcelánu, což je materiál, který potřebuje zvláštní zacházení. Jak ho vyčistit, aby nedošlo k jeho poškození? Zde je pár triků, jež vás nepřipraví o čas ani nervy!

Ocet se solí, sázka na jistotu

Chcete-li porcelán zbavit nečistot, ovšem odmítáte tomuto úkolu obětovat celé odpoledne, potřete daný předmět octem a posypte solí. Dobrá zpráva je, že polovinu práce už máte za sebou, protože teď musíte zlepšovák nechat působit, ideálně několik hodin. Pak už povrch jen opláchnete vodou a je hotovo. Takový lesk vaše umyvadlo ještě nezažilo!

Bílý ocet a esenciální citron. I to svede divy

Že esenciální oleje nepřijdou vhod jenom při aromaterapii, to už zřejmě víte. Zkusili jste s nimi někdy uklidit? Speciálně ten citronový platí za účinného parťáka. A zvláště v případě, že jeho deset kapek vmícháte do šálku bílého octa. Směs následně přelijte do nějaké nádoby s rozprašovačem, což vám hodně usnadní aplikaci.

Jedlá soda, nedocenitelný pomocník

Levný sáček s hydrogenuhličitanem sodným patří k povinné domácí výbavě. A zdaleka nejen kvůli vaření! Prášek, který se přidává i do hasicích přístrojů, se zcela běžně sype na koberce, do bot i lednic, neboť pohlcuje zápach a likviduje odolné skvrny. Někteří si ho dokonce oblíbili jako šikovný deodorant, co nedráždí pokožku a neucpává potní žlázy. Sodou lze snadno a rychle porcelánu navrátit původní krásu.

Vše, co potřebujete, je její promíchání s vodou, čímž vznikne „tekutý písek“. Nutno dodat, že v případě, kdy ji nemáte po ruce, si vystačíte také s práškem do pečiva nebo kukuřičným škrobem.

Tableta do myčky. Proč na to nejít od lesa

Nádobí, vázy a další servírovací sety z keramiky můžete namočit v umyvadle, v němž necháte rozpustit jednu tabletu do myčky. Za hodinku nebo dvě máte po starosti! Snadnější už to být ani nemůže…

Autorský článek

Další info: How to Clean Porcelain; 5 Things You Should Know About Cleaning Porcelain

Autor článku: Petra Chmelová