Ovoce kaki využijete na dezert i jako omáčku k těstovinám

Jak na to, 18. 11. 2020

Foto: Shutterstock

Lahodné sladké ovoce kaki Persimon Bouquet roste na svazích kolem španělské Valencie. V těchto receptech se ale zakutálelo až do Itálie. Z oblíbené italské kuchyně totiž vychází základ kaki panna cotty, focaccii s rozmarýnem a kaki, těstovin s kaki omáčkou a kaki sorbetu. Každému z jídel propůjčilo kaki originální plnou chuť, výraznou oranžovou barvu, ale také spoustu vitamínů, antioxidantů a vlákniny.

Vylepšete si své menu plody, které jsou nyní v sezóně. Zralé a šťavnaté kaki Persimon Bouquet nyní najdete v obchodech.

Kaki panna cotta

Lehká sladká panna cotta je jedním z nejoblíbenějších italských dezertů a jeho příprava by měla zabrat pouhých pár minut. Pochází údajně ze severozápadní oblasti Piemontu a skvěle se páruje s nejrůznějším ovocem. Vyměňte obvyklé maliny za oranžové kaki a sladké překvapení je na světě.

  • 1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na malé kostičky
  • 200 ml smetany nebo kokosového mléka
  • 4 plátky želatiny
  • 1/2 vyškrábaného vanilkového lusku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 30 ml vody

Nejdříve si namočte želatinu ve vodě a chvíli ji nechte nasát. Mezi tím vložte polovinu nakrájeného kaki do rendlíku a zasypte třtinovým cukrem. Přidejte malé množství vody a nechte lehce provařit, dokud cukr s vodou nezhoustne. Do druhého rendlíku nalijte smetanu, přidejte vanilku a začněte zahřívat do mírného varu. Třetinu smetany odlijte a vložte do ní želatinu. Jakmile se želatina rozpustí nalijte vše zpět. Řádně promíchejte, přelijte do skleniček a nechte ztuhnout v lednici. Smíchejte kaki, které se lehce povařilo v sirupu, s čerstvým kaki a ozdobte s ním panna cottu.

Focaccia s rozmarýnem a kaki

Dlouhá historie chleba jménem focaccia sahá za starověký Řím. Připravit jej umí snad každá italská máma a jeho rozmarýnová vůně neodmyslitelně patří k italské prostřené tabuli. V kombinaci s kaki dostane neobvyklou nasládlou chuť, po které se jen zapráší.

  • 1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na tenké plátky
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 1 sušené droždí
  • lžička soli
  • olivový olej
  • několik větviček rozmarýnu

Zadělejte si těsto na focacciu. Hladkou mouku smíchejte s droždím a promíchejte. Poté přidejte lžičku soli a nakonec vodu. Takto připravenou směs vložte do robota a nechte uhnětat hladké nelepivé těsto, které po 30 minutách kynutí vyklopte na pečicí papír a natáhněte do stran. Vytvořte obdélník, ozdobte rozmarýnem, plátky kaki a polijte olivovým olejem. Takto připravenou focacciu nechte 10 minut odpočinout a poté vložte do trouby na 170 stupňů. Pečte zhruba 20 minut, dokud není focaccia na krajích nazlátlá a nerozvoní se.

Těstoviny s kaki omáčkou

S tímto receptem nešlápnete vedle. Základ pevně stojí na rajčatech, tradiční italské surovině, a skvělé kombinaci bylinek. Omáčku zaručeně zjemní mascarpone. Teprve kaki jí však dodá netradiční chuťovou vrstvu.

  • 1 kaki Persimon Bouquet
  • olivový olej
  • pepř, tymián, bazalka a oregano
  • 1 šalotka
  • 1/2 plechovky loupaných rajčat
  • 2 lžíce mascarpone
  • špagety
  • piniové ořechy
  • sůl

Dejte vařit vodu na špagety. Mezi tím si oloupejte šalotku, nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji. Dále přidejte loupaná rajčata, neloupané nakrájené kaki a nechte probublávat. Směs chvíli povařte a následně rozmixujte dohladka. Do vroucí, osolené vody vložte špagety a vařte podle návodu na obalu. Dále do omáčky přidejte mascarpone. Dle chuti osolte, opepřete, a případně přidejte bylinky. Nakonec špagety polijte omáčkou a posypte piniovými ořechy.

Kaki sorbet

Jenom tři suroviny, a přesto tolik chuti! Lahodný kaki sorbet bude chutnat malým strávníkům, ale s trochou prosecca oživí brunch nebo večeři dospělým.

  • 1 kaki Persimon Bouquet
  • 1 pomeranč
  • 5 lžic javorového sirupu
  • trochu vody
  • limetka na ozdobení
  • případně prosecco

Kaki a pomeranč vložte do mixéru, přidejte trochu vody, javorový sirup a rozmixujte zcela do hladka. Směs dejte do zmrzlinovače a nechte ji lehce ztuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, vložte směs v misce do mrazáku a každou hodinu ji promíchejte od stěn, aby zůstala hezky nadýchaná. Servírujte ozdobené čerstvým kaki a limetkou. Celý sorbet můžete také zalít proseccem a vytvořit tak úžasnou záležitost na párty.