Jak na to, 2. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Ačkoli se většina z nás drhnutí koberců většinou vyhýbá tak dlouho, dokud může, nějaká ta očista se párkrát do roka nevyhne ani podlahovým textiliím! Čím z nich snadno odstraníte skvrny, které vám nedají spát? Poradíme vám!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je jasné, že i když se člověk snaží sebevíc, nějaký ten flíček se občas na koberci objeví. Ale není to žádná katastrofa, když víte, jak se ho zbavit! Takže s čím dnes budete bojovat vy?

Káva, čokoláda, kakao, čaj

Hrnek byl zase „jako živý“ a vyklouzl z ruky? Nic se neděje. Následky z horkých nápojů zmizí, když je nejprve přečistíte benzinem a následně roztokem stejných dílů octa a lihu. „Nadílku“ vytírejte krouživými pohyby. Co nevidět po ní nebude ani stopy.

Hořčice, mléko, omáčky, sýry

Máte po ruce trochu čpavku pro případy nejvyšší nouze? Výborně, teď vám vytrhne trn z paty. Smíchejte ho s vlažným roztokem mýdlové vody a rázem bude po starostech.

Krém na boty, stolní olej a rtěnka

Co mají tyhle věci společného? Vlastně nic, tedy až na čistění. Všechny je spolehlivě odstraníte kapkou benzinu. Úspěšnou misi zakončete ještě vodou a trochou prostředku na nádobí.

Skvrny nejasného původu

Co si budeme povídat, ne všechno lze identifikovat. Ale ruku na srdce – kdo by to vlastně chtěl podrobně zkoumat? Místo hledání viníka povolejte na pomoc přípravek na čistění oken. Navlhčete jím postižené místo, nechte zhruba půl hodiny proschnout a vysušte suchým hadříkem. Pokud je skvrna ještě čerstvá, okamžité řešení nabízí perlivá minerálka. Tu nalijte na zašpiněnou oblast, a co nejvíce vytřete do sucha.

Propisovací tužka

Vyplňovat daňové přiznání v obýváku před televizí se někdy nemusí dvakrát vyplatit. Psací pomůcka spadne ze stolu, a už máte pár tahů na koberci. Naštěstí je tu aceton, který zabrání nejhoršímu. Po jeho zásahu ještě použijte saponátový roztok.

Žvýkačka

Ulepený předmět rozhodně nepotěší žádnou hospodyňku. Jenže co naplat, když už se stalo? Obložte ji několika kostkami ledu, po zkřehnutí rozlámejte, a pak už zbývá jen odloupnout. Dočistěte mýdlovou vodou a je hotovo.

Zdroje: The Best Home Remedies for Carpet Stains; 10 Homemade Carpet Cleaning Remedies

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová