Jak na to, 25. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Týden u moře, prázdniny na chalupě nebo roadtrip po Česku v pronajatém karavanu… Ať už plánujete letos v létě vyrazit do zahraničí nebo pobýt v tuzemsku, určitě si dovolenou po náročném roce užijete. Jak ale zajistit, abyste se z dovolené nevraceli o kufr nebo jízdní kolo lehčí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Léto a čas dovolených je rájem i pro zloděje. Naše pozornost polevuje a radost ze zaslouženého volna často přebije obvyklou ostražitost. Než zabalíte poslední kufr, osvěžte si několik základních rad a tipů, které vám zajistí klidnou dovolenou.

Jak zabezpečit zavazadla

Koronavirové restrikce se zvolna uvolňují. a tak i letos vyrazí řada Čechů do zahraničí. Dle údajů cestovních kanceláří bude favoritem opět tradiční Chorvatsko, ale mnoho lidí plánuje cestu do exotičtějších a vzdálenějších destinací. Letištní přesuny, transfery na hotel i samotná cesta se ovšem může snadno změnit v zoufalé pátrání po ztraceném zavazadlu nebo řešení vykradeného kufru. Jak své věci ochránit?

„Do letadla je vhodné kufry vybavit certifikovaným TSA zámkem, který lze poznat podle symbolu červeného diamantu. Letištní personál ho v případě kontroly snadno otevře speciálním klíčem a následně bez poškození uzavře. I když TSA zámky nepatří mezi ty masivní, které by odolali hrubému násilí, tak plní svou úlohu i v tom, že svojí přítomností odradí různé nenechavce a zabrání i neviděnému otevření zavazadla od kapesního zloděje, které můžete zjistit až po vašem příletu do jiné země, což může zkomplikovat nejen vyšetření krádeže, ale samotnou dovolenou“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti zabývající se bezpečností.

Pozor i na hotelu

Dorazili jste v pořádku na hotel a po vybalení se chystáte vyrazit obdivovat krásy okolní přírody nebo skočit do moře? Nenechte se ukolébat tím, že zamčený pokoj je nedobytný. Obzvlášť u zahraničních levnějších hostelů hrozí návštěva nepovolané osoby.

Pro všechny případy si s sebou zabalte skladný visací zámek s dlouhým obloukem nebo lankový zámek na kolo – můžete s ním například připevnit kufr k pevnému vybavení pokoje, aby vám ho nikdo neodcizil. Menší cennosti vždy noste s sebou, zvlášť pokud na pokoji nemáte k dispozici bezpečný sejf na jejich uložení.

Když jedete pod stan

Kempy zažívají v posledních letech boom a neustále zlepšují nabídku služeb. Pokud se rozhodnete vyrazit pod stan, ať už na dovolenou nebo třeba na hudební festival, poohlédněte se po kempu, který nabízí bezpečnou úschovnu na cennější věci. Ve stanu nechávejte jen absolutní minimum, nespoléhejte na kamery v areálu ani na ostrahu, která nemůže mít oči všude. Elektroniku, doklady a peníze vždy noste s sebou, i když vyrazíte jen do kiosku pro rohlíky k snídani.

„Hodně lidí si na dovolenou pod stan bere visací zámečky, kterými zamyká zipy. Toto řešení však rozhodně nedoporučujeme. Zloděje totiž zámeček nezastaví – jednoduše vám stan rozřeže a způsobí tak mnohem větší škodu, než kdyby dovnitř vlezl vchodem. Cennosti je lepší uzamknout v autě nebo nejlépe uschovat na recepci kempu,“ radí Petr Neuvirt.

Abyste nepřišli o kolo

Češi jsou vášniví cyklisté. Pokud se mezi ně řadíte i vy, nezapomeňte kromě přilby, rukavic a nářadí přibalit na dovolenou také cyklozámek. Bude se vám hodit, až zastavíte na prohlídku zámku, občerstvení nebo osvěžení na zahrádce. V České republice je každý den ukradeno průměrně 14 kol a vzhledem k tomu, že letos je kol nedostatek, budou v hledáčku zlodějů ještě víc, než je obvyklé. Kolo proto nikdy nenechávejte neuzamčené bez dozoru a sundejte z něj i hodnotnější doplňky a tašky.

K uzamčení si vybírejte pevné objekty – s rozviklanou dřevěnou plaňkou u plotu si zloděj snadno poradí. Vhodnější jsou kovové ploty, mříže nebo pevně ukotvené lavičky a stojany na kola. Jestliže má vaše kolo kotoučové brzdy, můžete zabezpečení „vytunit“ a sáhnout po moto zámku s pohybovým čidlem. Při nežádoucí manipulaci se spustí velmi hlasitý alarm o 110 db, který poměrně spolehlivě odradí každého, kdo by o vaše kolo projevil zájem. Kotoučové brzdy mývají ovšem různé rozměry otvorů, která vždy nejsou kompatibilní s těmito zámky. Proto je potřeba si s prodejcem zámku nebo výrobcem dopředu ověřit, že je tento zámek vhodný právě pro vaše kolo. Zapomínat byste ovšem neměli ani na klasický lankový či kódový cyklozámek.

I karavan musíte chránit

Vyrážíte letos na dovolenou na čtyřech kolech? Pak patříte mezi šťastlivce, kterým se podařilo i přes raketový růst poptávky po karavanech a obytných vozech ten svůj „ulovit“. Podle údajů Asociace kempování a karavaningu totiž vzrostl v zimních měsících zájem o obytné vozy a karavany o 200 % a většina vozů určených k prodeji na tuto sezónu je již vyprodaná. Ještě před vyjetím na dovolenou nezapomeňte vyřešit i zabezpečení vozu, především pak obytného prostoru, kde budete mít uschované věci.

„Vhodným řešením je přídavný zámek, který lze připevnit například na posuvné dveře. Zabrání pokusům o vloupání, a navíc jde otevřít i zevnitř uzamčeného nákladového prostoru,“ doplňuje Neuvirt.

Vždy připraveni

I při nejlepší snaze se vám může stát, že vás někdo okrade nebo se stane nehoda a o své věci či doklady přijdete. Obzvlášť v cizině jde o velmi nepříjemnou komplikaci, na kterou je dobré být připravený. Důležitá čísla a kontakty noste odděleně od peněženky a dokladů, abyste v případě krize věděli, na koho se obrátit. Při cestách do zahraničí si vždy zjistěte, jak se chovat v případě krádeže v konkrétní zemi, a najděte si kontakty na příslušný zastupitelský úřad, případně místní policii, které je nutné krádež rovněž nahlásit.

Cennosti a doklady je třeba vždy nosit u sebe, nenechávat je na hotelovém pokoji. Pokud není zbytí, lze k uložení využít bezpečnostní schránku. Při procházkách se vám bude hodit bezpečnostní pouzdro, které je možné připevnit k tělu a mít tak o dokladech neustále přehled.

Zdroj: TZ Tokoz

Autor článku: Radek Kovář