Jak na to, 22. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Praní je někdy vážně o nervy. Snad ani nepátrejte v paměti, kolikrát vás zklamal i ten nejdražší prášek a kdy naposledy vás kaňka od čokolády či tuku dohnala málem k šílenství. Jak si poradit v takové situaci? Babské rady vám napoví…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Znáte to, po ukončení příslušného programu otevřete pračku a logicky čekáte, že z ní vytáhnete čisté oblečení. Jenže ouha! Stačí jediný pohled na vaše oblíbené tričko a hned je po náladě. S tím je teď konec! Jaká šmouha že vás tolik vytočila?

Mastnota

Skvrny od líčidel, oleje, másla nebo majonézy? Žádný problém, máte-li po ruce prášek do pečiva, který je absorbuje. Jednoduše ho vetřete do zasaženého místa a nechte půl hodiny působit. Poté oblečení vyperte běžným způsobem. Stejně funguje i dětský zásyp.

Tráva

Všichni víme, že tohle je silný protivník, protože venkovní zelený koberec obsahuje chlorofylové barvivo. A o něm se dá říct pouze to, že je velmi odolné. Naštěstí i na to existuje rada – nesvařené mléko! V něm látku přeperte a následně vymáchejte v čisté vodě. Kdyby vás tlačil čas, sáhněte po citronu, jeho šťáva si s nadělením rychle poradí.

Krev

Oblečení potřísněné od nejvzácnější tekutiny namočte na pár hodin do studené vody a pak vyrazte do boje se silným roztokem jedlé sody. Zrovna vám došla? Nevadí, jestli máte křen, jste zachráněni. Nastrouhaný je také parádní čistidlo!

Čokoláda

Většinu skvrn od čokolády sice odstraníte normálním vypráním, ale pokud je v šatstvu zapracovaný opravdu velký kus, dejte ho do mrazáku. Zmrzlou a ztvrdlou sladkost pak snadno vydrolíte.

Kolomaz

Místo ušpiněné od kolomazi potřete máslem nebo ztuženým tukem a po 20 minutách působení ho setřete. Následně vyperte, jak jste zvyklí. Jen s tím rozdílem, že teď to bude bez nervů!

Červené víno

Večírek se trochu vymknul z rukou? To se stává. Naštěstí máte několik možností, jak si poradit s následky. Flek můžete natřít vepřovým sádlem či podmáslím a po hodině přeprat. Šaty se dají namočit i do mléka a pomalu vařit. Jakmile se trochu zahřeje, skvrna bude pryč. Pokud jste zrovna dodělali brambory k večeři, vodu z nich nevylévejte. Přemáchněte v ní oblečení, které bude jako nové!

Zdroje: How to Remove 8 Common Stains; 15 Common Stains and Easy Ways to Get Them Out

Štítky: praní , úklid

Autor článku: Petra Chmelová