Jak na to, 14. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Koberce v interiéru jsou pro své pozitivní vlastnosti nestárnoucí klasikou. Volíte-li však koberce celoplošné, jejich výběr má několik pravidel. Jaká to jsou a co je pravdy na mýtech, které koberce provází?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Druhů podlahových krytin je nespočet a každá má své pro a proti. A přestože nelze jednoznačně říci, která podlahová krytina je ta nejlepší, srovnáte-li požadavky na estetiku a zároveň funkčnost, celoplošné koberce se již desítky let drží na prvních příčkách. Jejich výhodou je jednotný a často luxusní vzhled místnosti, minimální nároky na kvalitu podkladu, vysoké užitné vlastnosti, zlepšení akustiky v místnosti a příjemný pocit při chůzi.

Jaký vlastně chcete

Před nákupem koberce je vhodné seznámit se s rozdělením koberců podle nejčastěji užívaných kritérií. To vám pomůže zorientovat se v prodejně a prodejcům klást ty správné otázky, které by vás na základě vašich preferencí a požadavků měly zajímat.

Nejrozšířenějším rozdělením koberců je rozdělení podle materiálu, přičemž se můžete setkat s koberci z přírodních materiálů a s koberci z materiálů syntetických. Mezi ně patří především polyamid, polyester, polypropylen a polyakryl. Hlavní výhody koberců ze syntetických materiálů jsou především nízké výrobní náklady, a tedy i neporovnatelně nižší cena. Přitom mají dobré antistatické vlastnosti, snadno se s nimi manipuluje, mají sytější odstíny a tvarovou stálost.

Dále se můžete setkat s dělením podle techniky výroby a také s dělením podle konstrukce nášlapné plochy. To by vás mělo zajímat zejména, budete-li koberec pokládat do více zatěžovaných místností, kam je vhodnější umístit koberce smyčkové.

Nechejte si poradit

Při koupi koberce doporučujeme navštívit obchodníky, kteří se na jejich prodej specializují. V prodejnách působí profesionálové z oboru, kteří vám jsou připraveni pomoci nejen, co se technických dotazů týče, ale také v případě, že byste potřebovali pomoci s výběrem té vhodné barvy a vzoru. Využít můžete většinou i možnosti profesionální pokládky.

Co když máte zvířátko

Máte-li v domácnosti zvířecí mazlíčky, je vhodné zvolit kusový koberec v kombinaci s jinou podlahovou krytinou. Zvířecí chlupy není jednoduché z koberce dostat, a tak je poté tato podlahová krytina podstatně náročnější na údržbu.

U koberců však máte jistotu, že jej váš miláček nepoškrábe drápky. O vhodnosti tohoto materiálu se ale raději poraďte s odborníky. Pokud se obáváte, že by vám domácí mazlíčci koberec poničili, můžete zvolit velmi odolný vinyl.

Zdroj: TZ Koberce Trend

Autor článku: Radek Kovář