Jak na to, 31. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Žádná domácnost se dnes neobejde bez vysavače, jehož úkolem je zbavit nás především prachu a nečistot, které se doma hromadí. Schopností prach odstranit se vysavač řadí mezi nejzásadnější domácí spotřebiče, ale jak se v nich vyznat, který přístroj je nejlepší?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hlavní dráždivou složkou prachu jsou totiž roztoči, kteří vylučují enzymy pro trávení prachových částic a jsou tak noční můrou pro alergiky, ale nejen pro ně – víme přece všichni, že čistota znamená půl zdraví. Vývoj vysavačů urazil za více než 100 let opravdu dlouhou cestu a některé dnešní modely jsou výsledkem vývoje často stejně složitého, jako je tomu u aut nebo smartphonů. Proto může být velmi obtížné se vyznat ve funkcích, kterými se pyšní.

Za vynálezce prvního funkčního vysavače je považován britský konstruktér Hubert Cecil Booth, jehož k sestrojení pobídla v roce 1901 účast na demonstraci přístroje, který místo, aby nečistoty vtahoval, se je snažil odfukovat. Booth několik dní přemýšlel nad tím, zda by nebylo lepší naopak prach nasát přes filtr, aby se nedostal přímo do motoru. Výsledek jeho snahy nesl jméno Puffing Billy – stroj tažený koňmi o velikosti drožky s dlouhou hadicí, který jezdil od domu k domu a za pomocí obsluhy stroje vysával nečistoty těm, kteří si jeho službu objednali. Zlom pak přinesl rok 1993, kdy byl ve Velké Británii představen první bezsáčkový vysavač známého vynálezce Jamese Dysona.

A jaké chyby nejčastěji při výběru vysavače děláme? 

Reklama je pro nás svatá

Reklama hraje při rozhodování o výběru každého zboží velkou roli, nicméně spotřebitel by se jí neměl nechat bezhlavě strhnout. Je důležité si říct, co od vysavače očekáváme, a následně dle toho zvážit nákup. Pokud potřebujeme výkonný a chytrý vysavač, rozhodně bychom neměli vybírat jen podle vzhledu a parametrů, které udává reklama. Je logické, že žádný výrobce nebude své produkty hanit, právě naopak. Proto si projděte různé testy nebo reference, abyste měli jistotu, že jde o zkušenosti reálných uživatelů. Aktuální nabídka na trhu však umožňuje vybrat si vysavač, který splňuje jak funkční, tak designovou stránku.

Šetřím, šetříš, šetříme

Další chybou při nákupu je, že saháme po levných spotřebičích a očekáváme od nich, že splní naše očekávání i dlouho vydrží. I v tomto případě bohužel platí, že čím levnější produkt, tím větší riziko poruchy ve velmi krátké užitkové době. Kvalitní značky nabízí i delší záruku, která se rozhodně vyplatí. Pokud se přeci jen rozhodnete pro velmi levný model, měli byste si ho opět ověřit v recenzích a především se zajímejte o kvalitu HEPA filtru – i když chcete ušetřit, neměli byste riskovat své zdraví s přístrojem, který po vaší domácnosti vesele vyfukuje alergeny vysáté z podlahy.

Energetická účinnost mě nezajímá!

Velká chyba! Ale pochopitelná. Už jsme si zvykli řešit energetickou třídu praček a ledniček, u kterých se udává celkem dlouho, ale u vysavačů jde o poměrně nedávno zavedený údaj. Je však nezbytné si ho všímat. Značení na energetických štítcích vysavačů se také pohybuje ve škále A až G, kdy A znamená nejlepší poměr mezi spotřebou energie a výkonem čištění na tvrdých podlahách a kobercích. Věnujte této informaci velkou pozornost, jedná se o velmi exaktní údaj, který vám o funkčnosti přístroje napoví mnohem více, než načechrané reklamní obraty, jako „neotřelý design a nekompromisní kvalita“.

Zdraví až na posledním místě

Průměrný koberec může obsahovat až 1000 roztočů na jeden čtvereční metr. Ti se živí odumřelými kožními buňkami a během svého tříměsíčního života mohou vyprodukovat až 2000 trusových částic. Ty mají mikroskopickou velikost a vyvolávají různě vážné alergické reakce. Při konstruování vysavačů je důležité zkombinovat tyto mikrobiologické znalosti a technologické know-how, aby bylo zajištěno zachycení i těch nejmenších mikročástic. Tím výrazně snížíte výskyt alergenů ve své domácnosti.

Tady přichází na řadu HEPA filtr, který je dnes u drtivé většiny vysavačů samozřejmostí. Liší se však jejich kvalita a dále je jejich funkčnost značně ovlivněna celkovou konstrukcí vysavače, především jeho prachotěsností a dalšími parametry. To už je poměrně složitá problematika, jíž se zabývá několik celosvětově působících institucí, které pak vyhovujícím produktům udělují osvědčení o vhodnosti pro alergiky. Spolehnout se můžete například na certifikaci Service Allergie Suisse.

Ergonomie nám nic neříká

A pak se pořádně nadřeme. Není totiž nic horšího, než za sebou silou tahat těžký stroj, jehož kolečka se zadrhávají o okraje koberce a v zatáčkách se převrací. U tyčových vysavačů pak můžeme narazit na to, že když chceme vysávat výše položená místa, je to v podstatě nemožné, pokud je spodní část přístroje ta nejtěžší. Odpovědí na takové potřeby jsou například tyčové vysavače, jejichž nejtěžší část je naopak umístěna nahoře.

Sáčkový a bezsáčkový vysavač? Nevím…

Při výběru je důležité se rozhodnout, zda zvolit vysavač sáčkový nebo bezsáčkový. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu zachytávání prachu. Sáčkové vysavače ztrácí sací výkon i po lehkém zaplnění prachem, protože se ucpávají póry papírového sáčku. Výhodou bezsáčkových vysavačů je tedy právě to, že výkon je ustálený a nehrozí ani bez údržby filtru jeho omezení.

Spotřebitelé často volí sáčkové modely proto, že jim přijde hygieničtější prostě vyjmout plný sáček z vysavače a celý ho vyhodit do odpadu. Je pravda, že vyprazdňování sběrné nádoby bezsáčkového vysavače může někdy vyžadovat uvolnění obsahu ručně, sáhnutím do nádoby. Vybírejte proto modely, u nichž konstruktéři dobře vyřešili i tento problém.

Zdroj: TZ Dyson

Autor článku: Radek Kovář