Jak na to, 16. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Mandle jsou známé svým působivým výživovým profilem. Mohou se jíst „jen tak“, nicméně někteří lidé je milují pražené. Co ale se stane, když je na noc namočíte do vody? Získáte úžasný základ pro pleťovou i vlasovou masku. A jak na „vodní mandle“ reaguje tělo?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Namočené mandle mají lepší texturu, chuť a dostupnost živin – tedy aspoň oproti těm syrovým. Tekutina změkčí jejich vnější vrstvu, což vede ke zdravému trávení živin. (Ona hnědá slupka má tvrdou strukturu a podle některých vědeckých zjištění zatěžuje trávení.) Voda také inhibuje antioxidanty – taniny a kyselinu fytovou, o které vědci tvrdí, že snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu. Namočené mandle jsou tak nejen měkčí a chutnější, ale i mnohem zdravější.

Několik využití, maximum výhod

Pravidelná konzumace nasáklých a loupaných mandlí přináší hned několik výhod, jako je snížení hladiny špatného LDL cholesterolu, podle všeho i zlepšení funkce mozku a podpora zdraví srdce. Mandle se ale neztratí ani v kosmetice. Víte, že se dají aplikovat na pleť?

Vitamin E a další antioxidanty v nich přítomné mohou eliminovat škodlivé volné radikály. V důsledku toho se zpomalí proces stárnutí a vaše pleť znovu dostane mladistvý šmrnc. Mandlová pasta zároveň léčí záněty pokožky, neboť polyfenoly snižují riziko zánětlivých onemocnění. Neobyčejné mandle tak poskytují úlevu od svědění, podráždění pleti, vyrážek nebo popraskané kůže. Láká vás to vyzkoušet?

Mladší, krásnější i pevnější

Pak namočte několik mandlí do vody a nechte je přes noc odpočívat. Ráno je rozmačkejte či rozmixujte a smíchejte s olivovým olejem. Vzniklou pastu naneste na pokožku i vlasy a nechte 10 minut působit, poté smyjte. Pleť se rozzáří a sjednotí, zároveň nebude tak náchylná k vráskám, kštice zase získá živiny a snadněji ji rozčešete, protože mandle působí jako přírodní kondicionér. A jak je to s jejich přímou konzumací?

Zdravý rituál pro každého

Mandle dejte do mísy, přidejte dostatečné množství vody, abyste je úplně zakryli. Misku nechte přes noc stát (po dobu 8 až 12 hodin). Mandle sceďte a opláchněte. Pokud chcete, můžete odstranit jejich slupku. Před jídlem tuhle studnici výživných látek osušte a dopřejte si ji ke snídani – na lačný žaludek. Maximalizujete vstřebávání živin.

Zdroje: 13 Promising Benefits Of Soaked Almonds For Skin, Hair, And Health; 6 Fab Uses Of Soaked Almonds For Glowing Skin & Glossy Hair

Autor článku: Andrea Veselá