Naučte se správně čistit svou lednici

Jak na to, 18. 11. 2020

Foto: Shutterstock

V dobách poměrně nedávných, kdy bylo třeba chladničky a mrazáky pravidelně „odledňovat“, se vnitřky lednic myly pravidelně. Jenže od dob, co výrobci přišli se „samoodledňovacími“ spotřebiči, už tak důslední nejsme…

Ruku na srdce, kdy jste naposledy čistili lednici? A čistíte ji opravdu pravidelně, nebo až když vám v ní něco vyteče?

Obecné pravidlo říká, že bychom měli lednici umýt jednou za měsíc. To, že žádnou špínu nevidíme ani necítíme, totiž ještě neznamená, že tam není a že se nám v prostoru, kde skladujeme potraviny, nemnoží nic nežádoucího.

Jak na čistou lednici?

Příprava

Chladničky ani mrazáky sice není třeba v dnešní době odledňovat, to ale neznamená, že byste neměli lednici během čištění vypnout – buď nastavte na termostatu nejnižší stupeň chlazení, nebo prostě vytáhněte šňůru ze zásuvky. Lednice bude nějaký čas otevřená, a pokud by chladila, vyplýtvalo by se velké množství elektrické energie.

Vyprázdnění

Vyndejte z lednice úplně všechno – potraviny, které potřebují být neustále v chladu (například maso nebo šunka) vložte do nádoby s ledem a přikryjte je, aby se po dobu čištění neohřály na nežádoucí teplotu a nezačaly se kazit. Tím, že vyndáte skutečně všechno jídlo, si nejen usnadníte čištění, ale navíc předejdete i takovým překvapením, jako když vzadu v přihrádce najdete podivně vyhlížející hmotu, jíž po rodinné poradě nakonec identifikujete jako ten zbytek francouzského sýra, který jste si před dvěma měsíci přivezli z dovolené. Ale vyndáním potravin nic nekončí – vyjměte i všechny poličky a šuplíky. Ty pak pořádně vydrhněte ve dřezu vodou a prostředkem na mytí nádobí.

Mytí

Pro dokonalé vyčištění prostoru lednice můžete zvolit teplou vodu s mycím prostředkem, ale stejně dobře vám poslouží i voda s octem (tou mimochodem naše babičky a maminky lednici vždy vytíraly, aby ji zbavily nežádoucích pachů) nebo voda se sodou.

Použijte vždy čistou houbičku nebo hadřík a po použití je vyhoďte. Začněte s mytím v horních prostorách chladničky a pokračujte směrem dolů. Nezapomeňte ani na dveře a gumová těsnění na nich.

Dokončení

Interiér lednice i všechny poličky a přihrádky vysušte čistým hadříkem. Nandejte do chladničky police a nechte ji otevřenou ještě alespoň půl hodiny. Teprve poté vraťte do chladničky potraviny a nastavte termostat na chlazení, případně lednici zapojte do zásuvky. Stupeň chlazení můžete na přechodnou dobu i zvýšit, aby teplota v lednici rychle klesla.