Jak na to, 19. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Vaše psychika se zase ocitá ve stavu naprostého vyčerpání? Rozchoďte špatnou náladu na procházce a po příchodu domů zkoukněte komediální seriál. A jak vám teď může pomoci literatura?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co se doporučuje lidem, jejichž hektický život přináší spoustu napětí a stresových situací? Kromě kvalitního spánku a vhodné stravy také pravidelné návštěvy lázní, ve kterých si odpočine tělo i psychika. Jenže vzhledem k míře stresu bychom museli být v lázních prakticky neustále. Časté „lázeňské docházky“ se pak pochopitelně dotknou i financí, což může být pro rodinný rozpočet trochu problematické. Jak se zregenerovat a hodit do pohody za minimální náklady?

Úsměv je zdarma. Přesto svede divy

Smích není jen projev veselí, radosti a nadšení. Tato psychologická reakce skutečně léčí! Je totiž účinným práškem na bolest, elixírem mládí i zprostředkovatelem silnější imunity. Bývá spojována také s ukázkovým krevním oběhem, zlepšenými kognitivními funkcemi, pracovní produktivitou či stabilnější hladinou cukru v krvi. Odborníci se domnívají, že veselí lidé bývají optimističtější, empatičtější a odolnější vůči stresu, což jen potvrzuje mocné schopnosti humoru. Proč si tedy nepustit nějaký komediální film či seriál?

Četba? Relax k pohledání

A teď ruku na srdce. Kdy jste si naposledy přečetli alespoň kousek nějaké knihy? Že už si ani nepamatujete? To si žádá nápravu. S literaturou přicházejí pozitiva, jež přispějí k celkové harmonii i dobré náladě. Psychologové navíc zastávají názor, že sečtělí jedinci se zpravidla dožívají delšího věku. Tedy alespoň ve srovnání s osobami, jimiž knihy bez ohledu na žánr vůbec nic neříkají.

Chůze jako medikament

I desetiminutová procházka na člověka působí doslova zázračně. Je prokázáno, že chůze reguluje škodlivý cholesterol a normalizuje krevní tlak. Také samozřejmě podporuje spalování kalorií, přičemž snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Co je na tom to nejlepší? Špacír jakožto uklidňující terapie vaši peněženku neohrozí! Sluší se dodat, že pro maximální terapeutický efekt byste své kroky měli směřovat do přírody.

Autorský článek

Další info: 27 Science-Backed Ways to Reduce Stress Right Now; 25 Quick Ways to Reduce Stress

Štítky: stres

Autor článku: Petra Chmelová