Nejen velikonoční tipy na skvělé pokrmy z vajíček

Jak na to, 24. 3. 2021

Foto: Shutterstock

Velikonoce klepou na dveře a vy jistě přemýšlíte, jakou specialitu letos z vajíček připravit. Přinášíme hned několik receptů, kterými oslníte i náročné gurmány. Vyzkoušet můžete kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka hráškovou náplní, nebo třeba oblíbenou vajíčkovou pomazánku.

Tradice zdobení vajíček započala nejspíš už ve starověku, kdy si lidé na začátku jara barvili skořápky vajíček, aby si připomněli počátek života. Tento zvyk praktikovali i v Egyptě nebo Persii, kde se na svátky jara barvila vejce načerveno. Až s křesťanstvím dostalo barvení vajíček jiný rozměr. Kromě náboženské symboliky byl pak důvod čistě praktický. Po půstu, který mimo jiné zakazoval pojídání vajíček, se jejich zásoby nahromadily a lidé tak řešili, co s tím. Uvařená vejce měla delší trvanlivost, ale bylo potřeba je rozlišit. A tak se vařená barvila na červeno. Postupem času se začaly používat i další přírodní barvy a vajíčka se také po večerech různě zdobila a darovala koledníkům.

Není vejce jako vejce

Zaměřte se při výběru vajíček na ta kvalitní, která pocházejí z ekologického zemědělství. Bio vejce koupíte jak v supermarketech, tak přímo na ekofarmách. Řada z nich dnes své produkty prodává ve faremních obchodech nebo také pomocí tzv. bedýnkových systémů či přes e-shop.

A pokud zrovna nemáte čas na nějakou tu ekofarmu vyrazit, nezoufejte a vyrazte do nejbližšího maloobchodu. Vejce z ekologického chovu spolehlivě poznáte jedině podle označení logy biolistu nebo biozebry na obalu a kódu začínajícího číslicí 0 přímo na vajíčku. Právě první číslice na vajíčku označuje, jak byla slepice, která vejce snesla, chována a pro ekologické chovy, tedy bio vejce, je určena číslice 0.

 „Skotská“ vejce

  • 500 g bio mletého bio masa
  • 5 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 1 ks bio vejce čerstvé
  • 1 ks bio šalotky
  • 150 g bio mouky
  • 300 g bio strouhanky
  • hrst nasekané bio petrželky
  • špetka soli a pepře
  • špetka bio muškátového květu

Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v mouce. Dále si připravíme mleté maso, které okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem. Na závěr přidáme petrželku nasekanou najemno. Masovou směs rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujeme placičky. Na každou pak položíme vajíčko a touto masovou směsí ho zabalíme. Vytvarujeme koule, které obalíme v trojobalu tak, jako klasické řízky. Kuličky smažíme namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova. Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.

Plněná vejce hráškovým pyré (8 kusů)

  • 4 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • ¼ hrnku bio hrášku
  • 1 ks bio česneku
  • šťáva z půlky bio citronu
  • 1 lžíce bio majonézy
  • špetka soli a pepře na dochucení

Vajíčka oloupejte, očistěte a vyjměte z nich žloutek. Tyčovým mixérem pak zapracujte hrášek (můžete čerstvý i sterilovaný), postupně přidejte žloutky, česnek nakájený najemno, lžíci majonézy, citronovou šťávu, sůl a pepř na dochucení. Takto připravený krém dejte do zdobičky a naplňte ním přepůlená vejce.

Lahodná vajíčková pomazánka

  • 8 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 120 g bio másla pokojové teploty
  • 2 lžičky bio hořčice
  • špetka soli a pepře
  • bio jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení

Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte změklé máslo a hořčici. Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem. Před namazáním doporučujeme nechat odležet. Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.