Jak na to, 18. 11. 2022

Foto: Shutterstock

V dobách poměrně nedávných, kdy bylo třeba chladničky a mrazáky pravidelně „odledňovat“, se vnitřky lednic myly pravidelně. Jenže od dob, co výrobci přišli se „samoodledňovacími“ spotřebiči, už tak důslední nejsme…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ruku na srdce, kdy jste naposledy čistili lednici? A čistíte ji opravdu pravidelně, nebo až když vám v ní něco vyteče?

Obecné pravidlo říká, že bychom měli lednici umýt jednou za měsíc. To, že žádnou špínu nevidíme ani necítíme, totiž ještě neznamená, že tam není a že se nám v prostoru, kde skladujeme potraviny, nemnoží nic nežádoucího.

Jak na čistou lednici?

Příprava

Chladničky ani mrazáky sice není třeba v dnešní době odledňovat, to ale neznamená, že byste neměli lednici během čištění vypnout – buď nastavte na termostatu nejnižší stupeň chlazení, nebo prostě vytáhněte šňůru ze zásuvky. Lednice bude nějaký čas otevřená, a pokud by chladila, vyplýtvalo by se velké množství elektrické energie.

Vyprázdnění

Vyndejte z lednice úplně všechno – potraviny, které potřebují být neustále v chladu (například maso nebo šunka) vložte do nádoby s ledem a přikryjte je, aby se po dobu čištění neohřály na nežádoucí teplotu a nezačaly se kazit. Tím, že vyndáte skutečně všechno jídlo, si nejen usnadníte čištění, ale navíc předejdete i takovým překvapením, jako když vzadu v přihrádce najdete podivně vyhlížející hmotu, jíž po rodinné poradě nakonec identifikujete jako ten zbytek francouzského sýra, který jste si před dvěma měsíci přivezli z dovolené. Ale vyndáním potravin nic nekončí – vyjměte i všechny poličky a šuplíky. Ty pak pořádně vydrhněte ve dřezu vodou a prostředkem na mytí nádobí.

Mytí

Pro dokonalé vyčištění prostoru lednice můžete zvolit teplou vodu s mycím prostředkem, ale stejně dobře vám poslouží i voda s octem (tou mimochodem naše babičky a maminky lednici vždy vytíraly, aby ji zbavily nežádoucích pachů) nebo voda se sodou.

Použijte vždy čistou houbičku nebo hadřík a po použití je vyhoďte. Začněte s mytím v horních prostorách chladničky a pokračujte směrem dolů. Nezapomeňte ani na dveře a gumová těsnění na nich.

Dokončení

Interiér lednice i všechny poličky a přihrádky vysušte čistým hadříkem. Nandejte do chladničky police a nechte ji otevřenou ještě alespoň půl hodiny. Teprve poté vraťte do chladničky potraviny a nastavte termostat na chlazení, případně lednici zapojte do zásuvky. Stupeň chlazení můžete na přechodnou dobu i zvýšit, aby teplota v lednici rychle klesla.

Autorský článek

Další info: How To Clean the Inside of Your Fridge in 30 Minutes or Less; 5 Steps to Clean Your Refrigerator

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová