Jak na to, 7. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Zánět je základem téměř každého onemocnění od cukrovky a obezity po rakovinu a srdeční choroby. Jak se mu vyhnout? Nejezte prozánětlivé potraviny! Které to jsou a proč se jich experti na stravu nikdy nedotknou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Říká vám něco pojem „naturopatie“? Je to alternativní léčebná metoda, kterou založil v roce 1936 Harry Benjamin v USA, který definoval v knize „Průvodce přírodní léčbou pro každého“ její základní principy.

Podle prvního principu vznikají všechny choroby nahromaděním odpadních toxických škodlivin v těle. A tím se řídí i plně kvalifikovaná naturopatička Kellyann Petrucci, která je jednou z mála praktických lékařů ve Spojených státech, jež získali osvědčení v biologické medicíně. Právě ona sestavila seznam nevhodných potravin, jež způsobují zánět. Máte o nich povědomí?

Cukr a umělá sladidla

Nejen zuby trpí. Když jíte cukr, spouští se uvolňování prozánětlivých molekul nazývaných cytokiny. (Cytokiny jsou signální proteiny produkovány buňkami imunitního systému, regulují a koordinují aktivitu dalších imunitních buněk.) Strava s vysokým obsahem umělých sladidel na tom není o nic lépe. Vystavuje riziku glukózové intolerance a metabolické nemoci.

„Vědci se domnívají, že některé bakterie ve střevě reagují na umělá sladidla tím, že vylučují chemikálie, které vyvolávají zánětlivou reakci, což ztěžuje tělu manipulaci s cukrem,“ uvádí Kellyann Petrucci.

Potraviny obsahující lepek

„Moji pacienti získávají lepší kontrolu nad zánětlivými chorobami, a to od artritidy a psoriázu až po zánětlivé onemocnění střev, jen tím, že se vyhýbají lepku,“ dodává odbornice.

Lepek „bydlí“ v pšenici a příbuzných obilovinách. To znamená, že je obsažen také ve všech potravinách vyrobených z obilovin. Počítejte tedy, že je nutné vzdát se klasických těstovin, müsli, sušenek i preclíků.

Zánětlivé oleje ze semen

Oleje z řepky, kukuřice či sóji, stejně jako margarín a rostlinné tuky jsou vysoce zpracovány a obsahují nezdravý poměr zánětlivých omega-6 k protizánětlivým omega-3 mastným kyselinám. Lépe uděláte, když budete jídla připravovat s pomocí olivového oleje.

Mléčné výrobky

„Za více než 20 let klinické praxe jsem zjistila, že většina mých pacientů netoleruje mléčné výrobky. Lidé často ani nevědí, že je to problém, dokud mléko ze stravy nevyloučí. Ale když se tak stane, vymizí bolesti hlavy, kožní vyrážky, nadýmání a ucpaný nos,“ dál uvádí Kellyann Petrucci.

Potraviny v plechovkách

Bisfenol A nebo také BPA je syntetická chemikálie, která poškozuje organismus a deformuje hladiny hormonů. Spojuje se s vrozenými vadami, obezitou i záněty. Objevuje se přitom všude. Tato toxická látka proniká do těla i prostřednictvím účtenek z obchodů! Dejte si pozor, ať ji neobjevíte ve svých oblíbených plechovkových „hotovkách“!

Některá koření a různá další dochucovadla

Většina kečupů a salátových dresinků je napěchována kukuřičným sirupem s vysokým obsahem fruktózy, umělými příchutěmi, škodlivými emulgátory, oleji ze semen a dalšími nezdravými produkty. Buďte tedy obezřetní i při dochucování jídel. Pokud možno si kořenící směsi připravujte sami.

Sójové produkty

„Všude se pořád dokola omílá, že sója je pro zdraví dobrá, jenže už vám nikdo neřekne, že těžké zpracování potravin, jako jsou sójové hamburgery a sójové hot dogy, vede k tvorbě lysinoalaninu a nitrosaminů – toxinů, které mohou poškodit vaše buňky a vést k zánětu,“ uzavírá oblíbená naturopatička. Tak co z tohoto seznamu vyřadíte?

Zdroje: 8 Foods that Cause Inflammation – Top of My „No“ Foods List; 7 Foods an Inflammation Expert Never Eats

Harry Benjamin: Everybody’s Guide to Nature Cure; Published 2013; ISBN 9781447488163

Autor článku: Andrea Veselá