Jak na to, 25. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Přeplněný zásobník na prášek, kombinace fleecu s ručníky nebo rozepnuté zipy. Nemáte náhodou tyto „hříchy“ na svědomí i vy? Pak se nedivte, že vás po ukončení pracího cyklu čeká mnoho nepříjemných překvapení…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nacpat oblečení do bubnu, naplnit nádržku práškem, přilít trochu aviváže a zapnout příslušný program. Ano, nad praním prádla člověk obvykle nijak zvlášť nepřemýšlí, protože má svůj naučený a zajetý postup. Jenže ne vždycky je to dobře! Jakých chyb se možná dopouštíte i vy?

Třídění jako důležitý krok

Tak jistě, že se nemá dávat černé k bílému a bílé zase k barevnému. To ví přece každý! Ovšem pozor, důkladné třídění by se mělo týkat i materiálů. Rozhodně se nevyplácí mísit ručníky s čímkoli, co je vyrobeno ze syntetických vláken. V případě dek, polštářků a ostatních věcí z fleecu také platí jasná pravidla – raději jim dopřejte samostatný VIP program a nic dalšího k nim nedávejte.

Kolik prášku je tak akorát?

Že méně je někdy více? Když jde o množství pracího prášku, platí to dvojnásob. Ne, teď nejde o žádné šetření. Spíše o to, že nadměrná dávka vytvoří během cyklu spoustu pěny, která se pak s rozpuštěnými nečistotami zvesela usazuje ve špatně dostupných místech, jako jsou například límce u košil, kapsy a záhyby garderoby.

Zip zapnout? Přesně tak

A teď se přiznejte, zavíráte před praním zipy? Jestli ne, tak byste měli. Necháte-li je rozepnuté, mohou poškodit oděvy v těsné blízkosti. O tom, že celou dobu otravně cinkají, raději ani nemluvit… Jde-li o knoflíky, ty naopak nikdy nezapínejte, neboť by se mohly uvolnit. A vy byste s následným přišíváním měli práci navíc.

Změkčovadla se nehodí ke všemu

Kromě klasických aviváží se dnes hojně používají i změkčovadla. Ačkoli se tyto výrobky tváří, že se bez nich nadýchané, zářivě čisté a provoněné prádlo zkrátka neobejde, rozhodně si nerozumí se vším, co do pračky vkládáte. Pokud s nimi hodláte ošetřit třeba ručníky a osušky, měli byste vědět, že snižují absorpční kapacitu tkanin, takže pak příliš „nesají“.

Autorský článek

Další info: 7 Common Laundry Mistakes That Could Be Damaging Your Clothes; 15 Common Laundry Mistakes You Never Knew You Were Making

Štítky: praní , úklid

Autor článku: Petra Chmelová