Jak na to, 2. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Hrbolky, tečky a bublinky na čerstvě nalakovaných nehtech kazí celkový dojem. Jak se jim příště vyhnout? Postupujte podle těchto pravidel a rozhodně netřepte s flakonkem!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dáte si s úpravou svých nehtů takovou práci, jenže při schnutí laku se cosi pokazí. To je k vzteku. Výsledek vůbec není takový, jaký by měl být. Opět se objevily bublinky! Bohužel, v takových případech je nutné nehty odlakovat a začít znovu. A proč se něco takového vůbec děje?

Bubliny se objevují většinou během procesu sušení, když se vzduch dostane mezi vrstvy laku. Na vině je příliš silná vrstva laku či zbrklost v nanášení jednotlivých vrstev (kupříkladu podkladového laku a toho barevného). Bez ohledu na to, co se vlastně stalo, příště už bublinám nedejte šanci. Takhle je porazíte!

Zbavte se mastnoty a nečistot

Důkladná příprava na nános laku je klíčová. Mastné nebo špinavé nehty zabraňují dobrému přilnutí laku. Nejprve si ruce umyjte mýdlem a vodou. Počkejte, až úplně uschnou. Poté nehty otřete tampónkem namočeným v acetonu, abyste odstranili veškeré nečistoty z nehtového lůžka.

Vždy naneste základní vrstvu

Při každé úpravě nehtů usilujte o hladký a rovný povrch. Zapilujte nerovnosti a v tenké vrstvě naneste základní lak, který zabrání zbarvení nehtů, ale také prodlouží opotřebení manikúry. Ujistěte se však, že vybraný lak má tu správnou konzistenci, není tedy hustý a lepkavý. Pokud tomu tak je, nařeďte ho odlakovačem, nebo vyhoďte. Samozřejmostí je, že musí důkladně zaschnout! A na co dalšího si dát pozor?

Netřepte lahvičkou!

Třepání všech těch laviček s lákavými barvami je nejčastější chybou. A stejně to platí i u zběsilého zasouvání štětečku dovnitř a ven z hrdla lahvičky. Jestli se poznáváte, věřte, že takhle se zachytí pouze vzduch uvnitř flakonku, což vytvoří malé kapsy, jež pak stojí za vznikem nechtěných bublinek.  Lahvičku si dejte do dlaní a „rolujte ji“, jako kdybyste valili těsto. Následně pomalu zasuňte štěteček a naberte lak.

Soustřeďte se na krátké a rovnoměrné tahy

Cesta k dokonalému výsledku vede přes správnou aplikaci. I barevný lak se musí nanášet v tenké vrstvě, jinak počítejte se šmouhami, tečkami a bublinami. Preferujte krátké a rovnoměrné tahy. Vždy počkejte, až první vrstva úplně uschne, teprve pak naneste druhou.

Nevynechávejte horní fixaci

V momentě, když jste s barevnou vrstvou spokojeni, přichází čas na vrchní fixaci. Ujistěte se, že přejíždíte přes okraj nehtu. Chcete-li schnutí laku urychlit, ponořte nehty do mísy ledové vody (asi tak na minutu). Zároveň se po dobu nejméně dvou hodin vyhněte horkým sprchám a koupelím. Celé dílo by se mohlo zmařit!

Zdroje: How to Get the Perfect Manicure at Home; A Comprehensive Guide to Giving Yourself an At-Home Manicure

Štítky: krása

Autor článku: Andrea Veselá