Jak na to, 10. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Koupit se dá v každém obchodě s potravinami – doslova za pár korun. Proč by jablečný ocet neměl chybět ani vám, a jak to, že když se s ním vykoupete, můžete zatočit s vráskami a ekzémem?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jablečný ocet obsahuje vitamin C, draslík, železo, hořčík, fosfor, ale také pektin, probiotika, vitaminy skupiny B, kyselinu pantotenovou a biotin. Tahle kombinace podle všeho pozitivně ovlivňuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky. A to je důvod, proč jablečný ocet mnozí přidávají do koupele.

Plísňové infekce

Ocet může zastavit růst kvasinky candida albicans, která sice normálně žije na kůži, nicméně způsobuje svědění, zarudnutí i podráždění, jakmile se přemnoží. Na plísňové infekce pokožky je tu však právě jablečný ocet.

Tělové akné a ekzémy

Pupínky třeba na zádech? Netrapte se a zkuste přidat jablečný ocet do své další lázně. Jelikož vyniká antibakteriálními vlastnostmi, může vás nevzhledných vyrážek a pupínků zbavit. Navíc tenhle zázrak z kuchyně (pokud je zředěný) snižuje pH pleti a vyrovnává jeho přirozenou ochranu před nezvanými návštěvníky. A podobně to platí i u ekzémů. Pokožka potřebuje kyselé (nízké) pH nejen k ochraně před bakteriemi, ale také pro udržení vlhkosti. Obojí jí dodá právě „jablečňák“.

Tělesný zápach

Tělesný zápach může být otravný a degradující. Stojí za ním bakterie, jako je corynebacterium striatum a staphylococcus haemolyticus. Když se pot s těmito mikroby mísí, cítí vás všichni okolo. Řešení? Jako přírodní antibakteriální látka může jablečný ocet udržet všechny mikroby pod kontrolou. A co víc, tím, že se v octu občas vykoupete, opět snížíte pH své pokožky, jež se tak pro bakterie stane méně pohostinná.

Vrásky

Vrásky se nevyskytují jen ve tváři, ale i na jiných oblastech těla, třeba krku a pažích. Důvod? Kyselý plášť je přírodní bariérou pokožky, která se skládá z přírodních olejů. Vinou stárnutí je však pleť zásaditější, což oslabuje schopnost kyselého pláště, jenž již není schopný před „trhlinami“ chránit. Opět je tak výhodné do zbraně povolat uvedenou kuchyňskou surovinu. Jste připraveni vykoupat se a těžit z terapeutických výhod jablečného octa?

Připravte si 1 až 2 šálky a ocet nalijte do své koupele. Chcete-li využít i sílu aromaterapie, přidejte ještě 10 až 20 kapek nějakého voňavého éterického oleje. Vodu promíchejte, ponořte se do ní asi tak na 20 minut a v závěru tělo jemně opláchněte vlažnou vodou. Použijte hydratační krém.

Zdroje: Is an Apple Cider Vinegar Bath Good for You?; Apple Cider Vinegar Bath: 6 Reasons To Take An ACV Bath

Autor článku: Petra Chmelová