Jak na to, 9. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli kvůli praní prádla významně nezvyšujete náklady domácnosti a neprohlubujete uhlíkovou stopu, což je nepřímý ukazatel spotřeby energií? Na pračce nastavujte jen nízké teploty.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Skvrna sem, skvrna tam. Kdysi se prádlo pralo jen namáčením do vody a otloukalo o kameny. Nyní stačí nadávkovat prací prášek a zmáčknout knoflík. Horká voda je přitom obvyklým výchozím nastavením pro většinu pracích cyklů. Mnoho lidí totiž věří, že se jedná o jediný způsob, jak zajistit důkladné očištění prádla od špíny. Odborníci ale tvrdí, že horká voda naopak oblečení škodí. A nejen jemu. Její vinou trpí i životní prostředí.

Prokazatelné výhody

Nedávná studie publikovaná v časopise Dyes and Pigments poukázala na to, že zkrácení času a snížení teploty pracích cyklů může mít významné environmentální přínosy. Podle statistik přibližně 90 % spotřebované energie při praní je využito právě k ohřevu vody. Celkově vzato se jedná až o 19 % celkové spotřeby energie v domácnosti. Již jedna očista prádla vypraná kupříkladu na 30 °C tak prokazatelně sníží náklady a zmírní uhlíkovou stopu. Navíc to prádlu prospěje.

Dvě až tři mouchy jednou ranou

Jelikož jsou dnešní prací prášky a gely nesmírně výkonné, horkou vodu ani nepotřebují. Je však mezi nimi rozdíl. Gely jsou ideální pro citlivější materiály, pro méně zašpiněné prádlo, nižší teploty a kratší prací programy. Oproti práškům jsou koncentrovanější. Co se týče „sypkých“ produktů, věřte, že praním při vyšší teplotě účinek „prášku“ nezvýšíte, dokonce ho můžete paradoxně i snížit. Naopak při nižších teplotách se zachovávají barvy a prodlužuje se životnost tkaniny. Studie také prokazují, že zároveň tolik nedochází ke ztrátě mikrovláken.

Mikrovlákna jsou uvolňována z oblečení během každého praní a podle ekologů představují více než třetinu veškerého plastu, který se dostane k oceánu. A pozor, mikrovlákna z bavlny a jiných přírodních zdrojů se nacházejí v moři ještě ve větším počtu. Je tedy nutné se horké vody vzdát úplně?

Alergici a jejich potřeby

Vyšší teploty se doporučují pouze pro silně zašpiněné prádlo. Jejich využití je vhodné i pro osoby trpící alergiemi. V těchto případech může horká voda zabíjet bakterie. (Pro zničení roztočů v lůžkovinách jsou nutné teploty vyšší než 57 °C.) Pokud se s ničím takovým nesetkáváte, zvažte, zda skutečně není lepší šetřit po všech stránkách.

Zdroje: Here’s Why You Should (Almost) Always Wash Your Laundry in Cold Water; The Truth About Washing Laundry in Cold Water

Štítky: praní , úklid

Autor článku: Petra Chmelová