Proč si uvařit léčivý a lahodný tymiánový sirup

Jak na to, 6. 3. 2021
Nevíte, co s nadbytkem sušeného tymiánu? Zužitkujte ho do léčivého sirupu, který posiluje imunitu a ještě vás zbaví kašle. Hotový je „natotata“!
Tymián by neměl chybět v žádné kuchyni ani domácí lékárničce. Své o tom věděli už obyvatelé starověkého Řecka, kteří věřili, že tato mocná rostlina vyléčí většinu nemocí a zlepšuje fyzickou kondici. Jaké konkrétní má účinky a proč oceníte vlastnoručně vyrobenou tymiánovou medicínu?
Maximum výhod v jednom lístku
Bylina, jíž se v minulosti přezdívalo penicilin chudých, má protizánětlivé, antimikrobiální a antiseptické vlastnosti. Je pověstná tím, že nesmírně posiluje imunitní systém, odbourává stres, předchází chronickým onemocněním, vyvolává průtok krve a podporuje funkci srdce. Zároveň urychluje hojení ran, tlumí kašel a zabraňuje infekcím. Velkou pomoc poskytuje i při léčbě revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, nespavosti nebo chronické únavy. Tím výčet benefitů tohoto voňavého ochucovadla ale teprve začíná…
Studnice zdraví, kterou se vyplatí mít po ruce
Tymián představuje bohatý zdroj vitaminů A, B a C, stejně jako draslíku, železa a vápníku. Dále v něm naleznete spoustu antioxidantů, kyselinu listovou, bioflavonoidy a terpenoidy v podobě kyseliny rozmarýnové a ursolové. Tyto látky se dávají do souvislosti se sníženým rizikem rakoviny, normalizací krevního tlaku nebo tvorbou červených krvinek. A teď si představte, že všechny jmenované výhody můžete „užívat“ prostřednictvím sladkého sirupu den co den. Zde je jednoduchý recept, který si osvojí i ti, kteří mají u sporáku minimum zkušeností.
Pozor, začínáme
Připravte si přibližně 10 gramů tymiánu, 150 gramů cukru (lze nahradit i jiným sladidlem) a 250 mililitrů vody. Vodu s cukrem povařte 20 minut a poté ji odstavte ze zdroje tepla. Následně přidejte tymián a nechte ho louhovat až do úplného vychladnutí. Pak už sirup zbývá jen přecedit a přelít ho do dobře uzavíratelné nádoby. Dáte si jeho kávovou lžičku každé ráno?
Mohlo by se vám líbit
K čemu se vám bude doma hodit živočišné uhlí
11. 4. 2021
Byliny, které ochrání vaši zeleninu před škůdci
10. 4. 2021
Jak vzniká med a jak ho správně skladovat
10. 4. 2021
Jak se chovat na výletě, abyste nedostali pokutu
10. 4. 2021
Nejčastější chyby při pěstování zeleniny
9. 4. 2021
Zbavte se mravenců i bez škodlivé chemie
8. 4. 2021