Jak na to, 16. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Pokud je váš pas po dovolené těsnější než obvykle, vítejte v klubu. Je úplně v pořádku, že si během vytouženého volna dovolíme trošku více, než je u nás běžné. Navíc ve skutečnosti pro tělo není až tak lehké během týdne jen tak přibrat. Část pocitu nafouknutí je pravděpodobně způsobena zadržováním vody a ta zbytková část kvůli jídlům z restaurací, která mají vysoký obsah sodíku. Není to nic trvalého.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Když si odmyslíme velké porce z restaurací, nadměrné množství koktejlů s deštníčkem a věhlasný postoj „no co, vždyť je dovolená“, tělo má ve skutečnosti určitou ochranu proti zvýšenému příjmu potravy. Tělo si chce udržet váhu v rozmezí 5-10 kilogramů, a když přiberete několik kilogramů navíc, dokonce zrychlí metabolismus – to vše ve snaze udržet si přijatelnou váhu.

„Přijatelné rozmezí hmotnosti“ je rozhodnutí vašeho těla, nikoli vaše. Proto místo toho, abyste se po návratu z dovolené ihned zvážili, dejte svému tělu čas, aby se po dovolené přizpůsobilo. Zjistíte, že se vaše váha pravděpodobně vrátí na hodnotu, kterou jste měli před odjezdem.

I když se vaše tělo brání dlouhodobému přibírání na váze, možná se budete chtít vyhnout pocitu tíhy, který přichází s přejídáním během vašich zážitků. Zde je několik tipů, které vám pomohou zabránit přejídání na dovolené.

Zbavte se přístupu „musím to mít, dokud můžu“

Ano, konzumace místních pochoutek patří k zábavě cestování. Ale nic se nemá přehánět.

„Přesvědčení, že se musíte zúčastnit všech nevšedních jídel, často vede k pocitu přecpanosti a ospalosti. Místo toho, abyste ke každému jídlu přistupovali, jako by to bylo naposledy v dosavadním životě, oceňte, že každé jídlo vám dává možnost výběru, na co máte v danou chvíli opravdu chuť,“ doporučuje Oliver Fecko z online tržiště s potravinami, zastánce zdravého životního stylu.

Nezapomeňte, že jde o to, abyste si to užili

Volné pobíhání kolem jídla, i když jen na dovolené, snadno vede k fyzickým potížím z přejídání. Může Vám také způsobit emocionální potíže spojené s lítostí, vinou a přesvědčením, že vám chybí pevná vůle. Ctění hladu a pocitu sytosti zvýší váš požitek z jídla tím, že sníží fyzický a emocionální diskomfort (pocit viny), který je s přejídáním spojen.

Dokonce i v případě lokálně ikonických jídel vám „cpaní se“ jídlem navíc nepřinese extra požitek. Ve skutečnosti existuje nepřímá úměra mezi množstvím snědeného jídla a požitkem. Každé sousto přináší o něco menší požitek než sousto předchozí. Tomuto jevu se říká habituace.

Věnujte pozornost svým vlastním zkušenostem

Většina z nás cestuje s přáteli, rodinou nebo spolupracovníky. Máme tudíž tendenci jíst více, když jsme s jinými lidmi. Extrovertních lidí se to týká tím spíše.

„Udržujte si vnitřní soustředění na vlastní prožitky. Pozorujte svou hladovost nebo míru sytosti. Objednávejte si jídla, která vám chutnají, bez ohledu na to, co si objednávají ostatní. Buďte pozorní: věnujte pozornost struktuře, vůni a vizuálnímu dojmu z jídla. Trocha uvědomělosti vám může pomoci zabránit tomu, abyste bezmyšlenkovitě kopírovali tempo svých společníků při stolování,“ doporučuje Oliver Fecko.

Mějte v hlavě celkový obraz

Možná jste měli v úmyslu být na cestách „hodní„, ale tyto úmysly se rozplynuly ve chvíli, kdy jste u letiště uviděli první cukrárnu. Žádný problém. I když na dovolené sníte mnohem více, než byste normálně snědli, pamatujte, že vaše tělo se krátkodobě přizpůsobí zvýšenému příjmu potravy. Problém nastane tehdy, když se rozhodnete, že už jste to stejně přehnali, a po návratu domů budete pokračovat v jídle nad rámec pokynů svého těla.

Tyto černobílé myšlenky můžou vést nejen k pokračujícímu přejídání po návratu domů, ale také k tomu, že na dovolené budete jíst ještě více, než byste jinak jedli. Kdykoli Vás napadne myšlenka typu „zvoral jsem to„, vzpomeňte si, že ve velkém měřítku je doba strávená na dovolené jen malým časovým úsekem. Takže jíst trochu víc na cestách a nedělat si starosti s tím, že to později odčiníte, je prospěšnější než považovat jídlo na dovolené za hřích, za který se musíte po návratu domů kát.

Doporučení: Vzhledem k prudce rostoucím teplotám je velmi důležité, abyste se během cestování zaopatřili proti letním vedrům. Horko může způsobovat nejrůznější problémy, od bolestí hlavy a dehydratace až po úpal. Proto doporučujeme, abyste se na cestu řádně připravili. „Velmi teplé počasí může představovat vysokou zátěž na lidský organismus a může hrozit přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nápojů a minerálních vod,“ říká Mgr. Michael Matějka, meteorolog z Meteocentra, poskytovatele volně dostupné aplikace, která je ke stažení v Google Play.

Zdroj: TZ Everli + Meteocentrum.cz

Autor článku: Ivana Koutná