Jak na to, 31. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Celý rok o nich neslyšíte, ale pak z ničeho nic přijde období, kdy se vám bez varování nastěhují do bytu. Ano, řeč je o octomilkách – malých muškách, jež milují ovoce a zeleninu a které se během pár dní dokáží v domácnosti rozmnožit do úctyhodného hejna. Ačkoli nejsou nijak zvlášť škodlivé, umějí být pořádně otravné.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak se jich zbavit, když nechcete byt vystříkávat chemickými spreji z drogerie?

Sbohem, nezvaní nájemníci

Octomilkám se někdy říká také kvasné mušky – jak už tato „přezdívka“ napovídá, milují všechno, co zraje, kvasí nebo dokonce hnije. Není proto divu, že je nejčastěji doma najdete na míse s ovocem, zapomenuté slupce nebo třeba v koši na odpadky. Nicméně pokud třeba nestihnete umýt po snídani misku od jogurtu nebo nevypláchnete hrneček od čaje s citronem, nepohrdnou drobné mušky ani jimi.

Zkrátka a dobře – prvním pravidlem, jak se s octomilkami rozloučit, když vás navštíví, je uklidit vše, co by je mohlo přitahovat, z jejich dosahu. Ovoce a zeleninu uložte do krabiček, případně ukliďte do lednice (pokud tím plodům neublížíte). Pozor, krabičky by měly být opravdu těsně uzavíratelné, jinak hrozí, že si do nich octomilky nakonec najdou cestu (mimochodem, do igelitového sáčku proniknou bez potíží).

Zkontrolujte také odpadkový koš, zbytky jídla totiž kvasné mušky zbožňují. I ty byste se měli snažit co nejvíce chránit a koš pravidelně vynášet a poté jej vydezinfikovat (mušky do něj totiž mohly naklást vajíčka). A do třetice – vyčistěte odpad u dřezu. I ten je totiž místem, který octomilky zbožňují a kam velmi rády kladou vajíčka. Pokud ani tady nechcete spoléhat na chemii, vyzkoušejte ocet a sodu (jen pak dřez a odpad pořádně propláchněte, aby octová vůně mušky opět nepřilákala).

Past, které octomilky neodolají

Ačkoli vše, co by mohl octomilkám chutnat a kde by se mohly množit, máte uklizené, zbývá ještě druhá část boje s nimi – jak se zbavit těch, jež se už rozhodly s vámi bydlet? Existují samozřejmě spreje proti hmyzu, které zabíjejí o kvasné mušky, ale upřímně řečeno, vystříkávat chemikáliemi kuchyni, kde připravujeme jídlo, je až nejkrajnější řešení. A navíc se mu lze vyhnout mnohem šetrnější a nechemickou cestou.

Zkuste na octomilky jednoduchý trik. Vezměte mističku, sklenici či jinou nádobu, na její dno položte kousek zralého ovoce nebo nalijte sirup, džus, víno či pivo. Poté nádobu pečlivě zakryjte potravinářskou folií, do které párátkem uděláte několik malých dírek. Takto připravenou past umístěte třeba na kuchyňskou linku. Zatímco dovnitř si octomilky cestu spolehlivě najdou, ven už se nedostanou.

Někteří lidé také nedají dopustit na „vysavačovou“ techniku. Prostě mušky nalákají na kousek ovoce a poté je vysají.

Tak či tak, počítejte s tím, že bude pár dní trvat, než z bytu „vystěhujete“ posledního mušího nájemníka. Ovšem pokud byste svůj boj s nimi předem vzdali, bude vás hejno octomilek provázet v kuchyni na každém kroku o dost déle…

Zdroje: 12 Ways to Get Rid of Fruit Flies Naturally; 3 Easy DIY Solutions for Getting Rid of Fruit Flies Naturally

Štítky: hmyz

Autor článku: Petra Chmelová