Jak na to, 9. 3. 2024

Foto: Shutterstock

Je to paradox. Spotřebič, který má zaručit čisté nádobí, nás občas dokáže pořádně potrápit nepříjemným zápachem, jehož se člověk jen těžko zbavuje. Ani u vás už nepomáhají žádné zaručené chemické prostředky? Pak pro vás máme recept, který jistě zaznamená úspěch.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Proč zrovna moje myčka?

Jak vlastně nepříjemný zápach v myčce vzniká? Mohou za to malé zbytky jídla, které ani nemusíte vidět, ale které zůstanou uvězněny v některých částech tohoto spotřebiče (především ve filtru), kde pak hnijí, plesniví a jsou příčinou onoho nepěkného odéru. To se může stát dokonce poctivým „hospodyňkám“, které svou myčku pravidelně a podle návodu čistí (i když co si budeme namlouvat – u nich je tento jev spíše ojedinělý). Vzhledem k tomu, že většina lidí čištění myčky nevěnuje velkou pozornost, může se stát, že řeší nepříjemný odér přece jen častěji.

Na trhu sice najdete řadu čisticích prostředků, které s pomocí chemie vaši myčku vyčistí a zbaví ji nežádoucích pachů, mastnoty či vodního kamene, ale nač utrácet sumy peněz, když vhodného pomocníka doma dávno máte?

Čistá a voňavá

Ano, mluvíme o obyčejném octu. Jak ho k vyčištění myčky využít? Pěkně ze spotřebiče vyndejte veškeré nádobí, vezměte větší misku, do které nalijete ocet a posléze ji umístíte na horní „patro“ myčky. Poté zapněte delší cyklus, ideálně s teplotou vyšší než 65 stupňů, a nechejte ocet, aby se o vše postaral.

Proč právě ocet? Jednak rozpouští mastnotu, působí proti vodnímu kameni, dezinfikuje a také neutralizuje nepříjemné pachy.

Když je mycí cyklus ukončen, jednoduše otevřete dvířka myčky a nechte ji zcela vyschnout (pamatujte, že ve vlhku se daří nejrůznějším plísním, takže není od věci nechat spotřebič zcela „vysušit“). Nemusíte se bát, že se nepříjemný odér, který se z myčky linul před mytím, „rozprostře“ po celém bytě. Žádný totiž není!

Pár tipů závěrem

Chcete svou myčku před nepříjemným zápachem a nečistotami chránit pravidelně, nikoli jen zachraňovat situaci, když už vám „přeroste přes hlavu“ (respektive přes nos)? Pak jí octovou kúru dopřávejte jednou měsíčně.

Pozor, ocet by neměl přijít do styku s přípravky, jež obsahují chlor. Proto se vždy ujistěte, že se ve vašem mycím prostředku nevyskytuje, případně že jste ho z myčky zcela odstranili.

Toužíte nejen po neutralizaci pachů, ale také po voňavé myčce, ale nechcete používat chemické vůně určené do těchto spotřebičů? Pak k oné očistné octové kúře přidejte i několik kapek oblíbeného esenciální oleje. Je netoxický a myčku krásně provoní. Bonus navíc? Některé z nich podpoří dezinfekci myčky! Ideální je například levandulový, citronový nebo mátový.

Zdroje: Got a Smelly, Filthy Dishwasher? Here’s How to Clean It!; How to Naturally Clean a Dishwasher

Autor článku: Petra Chmelová