Jak na to, 21. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Focení v domácím prostředí může být zábava na kterou nepotřebujete profesionální vybavení. Známý fotograf Tomáš Třeštík prozradil, jak nafotit skvěly portrét za pomoci těch správných produktů, denního světla a uvolněné atmosféry. Pořiďte si perfektní vzpomínky i vy, a to v pohodlí vašeho domova.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Focení portrétů nemusí být nudné. Většina z nás si totiž pod pojmem portrét představí jednobarevné pozadí a modela, či modelku, kteří sedí na židli před objektivem. Dle Tomáše Třeštíka může být focení zábava, součást vašich rodinných oslav a každodenních aktivit. Když dodržíte pár pravidel, mohou vám tak vzniknout vzpomínky, ke kterým se budete chtít neustále vracet.

Vyprávějte příběh

Při focení portrétu je důležitá jak spolupráce fotografa a focené osoby, tak i celková atmosféra, kterou chcete fotografií navodit.

Vše je hlavně o vaší imaginaci. Dobrou fotku můžete udělat i jednoduchým přístrojem. Focení portrétů mám rád, protože rád pracuju s lidmi. Myslím si, že lidé jsou to nezajímavější, co kolem mě je,“ vysvětluje Tomáš.

Proto i vy myslete na to stejné, až budete příště fotit první narozeniny vašeho dítěte nebo rodinnou sešlost. Jaký příběh chcete fotkou vyprávět? Které emoce chcete zachytit? Nechte se vést atmosférou a soustřeďte se na emoce a výraz na tvářích vašich blízkých.

Jako od profesionála

Důležité je zaostřit vždy na oči a tvář focené osoby. Pohrajte si s expozicí a dejte fotce hloubku rozostřeným pozadím.

Pracuji vždy s nejnižším clonovým číslem. Clonu mám nastavenou na 1,8. Je to mnohem efektnější a celý obraz tím pak získá prostor. Postava se tak oddělí od pozadí. Hlavní je zaostřit na oči, protože v těch se odehrává to nejdůležitější,“ vysvětluje Tomáš.

Pokud chcete, aby vaše fotky při focení v interiéru nebyly moc přepálené a ani moc tmavé, vyberte si takové místo, kde je dostatek denního světla. Pokud je to nutné, pomáhejte si odrazovou deskou, která odrazí světlo a nasvítí části obličeje, které by jinak byly ve stínu.

Pokud člověk nemá doma odrazovou desku, může použít i kus bílého kartónu. Někdy si přisvítím třeba stolní lampičkou. Nepotřebuji vůbec studiové záblesky. Někdy i umístím lampičku do pozadí dekorace,“ radí Tomáš.

Zdroj: TZ Canon

Autor článku: Tomáš Pekař