Usnadněte si, 25. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Ať už se o něm říká cokoli, avokádo na seznam prospěšných potravin bezpochyby patří. A to už dlouho. Ostatně, podle historiků si ho lidé dopřávali už v roce 291 před n. l., přičemž věřili, že jim zajistí zdraví i plodnost. Naprosto samostatnou kapitolou jsou pak jeho zkrášlující výhody, čímž se dostáváme k tomu, že zařadit ho do kosmetické péče je zkrátka žádoucí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak tohle ovoce působí na pleť i vlasy?

Hydratace, která padne na úrodnou půdu

Avokádu rozhodně nelze upřít vysoký podíl přírodních olejů. V případě, že si jeho rozmačkanou dužinu aplikujete na obličej, dočká se vaše pokožka potřebné hydratace, která ji ochrání před vysušením i nepříznivými vnějšími vlivy. Už po několikaminutovém působení této exotické masky bude kůže také pružnější, vláčnější a jemnější. Stačí se jen přesvědčit na vlastní oči i dotek! Ovšem tím to ještě nekončí.

Delší mladí? Tak s tím můžete počítat

Široké spektrum antioxidantů obsažených ve jmenovaném cizokrajném dárečku podpoří i mladistvý vzhled. Tyto cenné látky totiž ve spolupráci s vitaminy, minerály a aminokyselinami povzbudí tvorbu kolagenu, zpomalí proces stárnutí, zachovají pružnost pleti a uspíší regeneraci buněk. Těšit se můžete i na zneviditelnění pigmentových skvrn, protože složení avokáda je dokáže zesvětlit. Mimochodem, koktejl jeho živin působí protizánětlivě, tudíž uklidňuje podráždění a přispívá k léčbě akné i ekzémů. Využít se ovšem dá i na korunu krásy. A proč byste to rozhodně měli udělat?

Rychlejší růst i famózní lesk

Smícháte-li rozmělněnou avokádovou dužinu s olivovým olejem a jedním vajíčkem, získáte parádní balzám, který zaceluje rozdvojené konečky, zastavuje nadměrné vypadávání vlasů a stimuluje jejich růst. Taktéž omezuje tvorbu lupů, dodává lesk a usnadňuje rozčesávání. Nezbývá než podotknout, že ideální doba působení je nějakých 20 minut, poté přichází řada na klasické mytí šamponem i běžný styling.

Zdroje: Can Avocados Improve the Health of Your Skin?; Avocado for Hair: Benefits and How to Use It

Autor článku: Petra Chmelová