Usnadněte si, 1. 10. 2023

Foto: Shutterstock

Máte před důležitou schůzkou? Pak vás asi nepotěší, že košili, kterou si hodláte vzít, „zdobí“ flíček od kávy! Ale nebojte, nic není tak horké, jak to vypadá. První pomoc slibuje sůl nebo mléko.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Káva je oblíbeným nápojem i vzpruhou, která dobíjí baterky mnohým z nás. Je také hned po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě, přičemž se denně vypije více než dvě miliardy šálků. Černé zlato, jehož první stopy sahají do 14. století, platí i za chutného léčitele, neboť se dává do souvislosti s nižší pravděpodobností depresí, vylepšenými kognitivními funkcemi nebo menším rizikem rakoviny jater. Všechny tyto skvělé benefity ovšem jaksi ztrácejí na přitažlivosti, když káva nešťastnou náhodou skončí na oblíbeném kousku garderoby. Co si v takovém případě počít? Neztrácejte klid a zkuste tyhle triky!

Sůl. Ta je vážně nad zlato

Že příliš mnoho soli škodí? Ano, pokud jde o její konzumaci, je to nepochybně pravda. Při zevním použití to ale určitě neplatí! Když chloridem sodným posypete skvrnu od čerstvě vylitého aromatického nakopávače, prokáží se jeho skvělé absorpční vlastnosti. Po jedné minutě působení přichází řada na papírovou utěrku nebo suchý měkký hadřík.

Přímo se nabízí i jedlá soda

Za málo peněz hodně muziky. Přesně tímto úslovím jdou výstižně shrnout všechny báječné schopnosti jedlé sody, která je vítaným úklidovým i kuchyňským společníkem. Mimochodem, sáček s hydrogenuhličitanem sodným také přispívá k léčbě pálení žáhy i útlumu alergických vyrážek, zatímco bojuje proti zánětům, obnovuje pH rovnováhu organismu a díky alkalizačním složkám podporuje spalování kalorií. Hravě si však poradí také s odolnými fleky! Stačí postupovat jako v předchozím případě.

Mléko není jenom k pití

Ani jedna z uvedených možností nevzbuzuje vaši důvěru natolik, abyste jí v praxi dali šanci? Pak je tu ještě jedna alternativa, kterou je tepelně neupravené mléko. Ano, čtete správně. V něm látku přeperte a následně vymáchejte v čisté vodě. Kdyby vás tlačil čas, sáhněte po citronu, jeho šťáva si s „kávovou katastrofou“ velmi rychle poradí.

Zdroje: 6 Easy Ways You Can Clean Up Any Coffee Stain; How to Remove Coffee Stains

Autor článku: Petra Chmelová