Usnadněte si, 22. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Že člověk musí používat jen komerční zubní produkty, o nichž se vypráví ledacos? Ale kdepak. Chrup ocení i zásah kokosového oleje, kurkumy nebo jedlé sody. Jaké má tahle trojice účinky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zdravé zuby a dásně? Co si budeme povídat, zachování jejich kondice vyžaduje čas, nasazení a hlavně správné pomůcky. Jenže právě s tím je v dnešní době poněkud problém. Stále častěji se totiž objevují názory, že dostupné zubní pasty obsahují nemalý podíl kontroverzních složek, a to včetně oxidu titaničitého, umělých sladidel a laurethsulfátu sodného. Právě proto mnozí hledají náhradní alternativy těchto výrobků dentální hygieny, z nichž žádné nebezpečí nehrozí. Jaké konkrétní jsou ve hře?

Jedlá soda? Ta se nezdá

Levný prášek, co najde uplatnění v kuchyni i při úklidu, je jednou z nejvyhledávanějších náhražek. Působí jako abrazivní prostředek, jenž bělí zuby, přičemž neutralizuje kyseliny v ústech, čímž osvěžuje dech. Závěry americké studie publikované v magazínu Journal of Clinical Dentistry sdělují, že je také velmi účinný při odstraňování plaku, tudíž zabraňuje rozvoji kazů. Pravidla použití jsou pak jednoduchá. Adekvátní množství jedlé sody se smíchá s vodou a domácí čistidlo je na světě. Nutno zmínit, že by se nemělo používat dlouhodobě. Ale to nevadí, jsou přece i další možnosti…

Kurkuma jako všelék

Když se jeden podívá na barvu tohoto celosvětově vyhlášeného koření, jen stěží by ho napadlo, že jinak zvaný indický šafrán může pro chrup představovat nějaké výhody. Přesto je to tak! Protizánětlivých a antibakteriálních vlastnosti kurkumy si nesmírně cení i stomatologové. Ti také poukazují na skutečnost, že zmíněné aromatické ochucovadlo tlumí nejen bolesti zubů, ale funguje i jako prevence gingivitidy, což je onemocnění, jež může přerůst až v obávanou parodontózu. Chcete ho vyzkoušet v praxi? Pak ho seznamte s hořčičným olejem, čímž vznikne konzistence pasty.

Kokosový olej. I ten svede divy

Další nabízenou alternativou je starý dobrý kokosový olej. Také jeho složení nabité vitaminy, minerály a dalšími prospěšnými živinami podle názoru předních odborníků zlepšuje dentální zdraví, zatímco zatočí s plakem i zažloutlým odstínem. Asi tak lžičku „kokosáku“ si vložte do pusy a pár minut ho tam „převalujte“ ze strany na stranu. Jakmile ho pak vyplivnete a vypláchnete si ústa vodou, chopte se navlhčeného kartáčku a zuby trochu přeleštěte.

Zdroje: 12 Natural Alternatives to Conventional Toothpaste; 11 Natural Toothpaste Alternatives

Štítky: zuby

Autor článku: Ivana Koutná