Usnadněte si, 7. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Svačinky na cesty nejsou jen řízky s chlebem. Na výletě si můžete skvěle pochutnat na nejrůznějších tyčinkách, oříšcích, ale i nutričně hodnotných pokrmech z vloček a jiných cereálií.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pořádné palivo

Při volbě svačiny obecně platí, že by měla být dobře stravitelná a neměla by vás zaplácnout a utlumit.

„Snažte se jíst tak, abyste tělu dodali v optimálním poměru všechny živiny včetně sacharidů, protože i když je v současném světě výživy sacharidům přisuzováno tloustnutí, v naší stravě jsou nenahraditelné. Jejich konzumace v rozumné míře, vám dodá energii pro provozování nejrůznějších aktivit,“ říká odbornice na výživu společnosti Bonavita Ing. Michaela Ryglová.

Jakou svačinku si s sebou připravit, aby si na ní pochutnala celá rodina? Máme pro vás několik osvědčených tipů.

Pořádné křupnutí

Skvělou alternativou klasického obloženého chleba je balené trvanlivé pečivo jako knäckebrot, špaldové, kukuřičné nebo třeba žitné plátky. Na rozdíl od běžného chleba je nemusíte balit do folie, alobalu či dokonce papírového ubrousku, ze kterého málokomu chutná.

Knäckebrot můžete jednoduše přikusovat k sýrů cottage, který můžete jíst lžičkou rovnou z kelímku. Neochucený cottage je úžasně variabilní potravinou, má slušné množství bílkovin a nízké množství tuku. Dětem můžete dát naopak ochucený cottage, nebo jim připravit do skleničky domácí pomazánku či marmeládu.

Není tyčinka jako tyčinka

Různé druhy tyčinek oceníte zejména při výletování do hor či jízdě na kole.

„Ovesné a cereální tyčinky představují jednoduchou svačinku, kterou strčíte do batohu nebo kapsy a můžete vyrazit. Výborné jsou i flapjacky a raw tyčinky s obsahem oříšků,“ doporučuje Michaela Ryglová.

V závislosti na druhu a hmotnosti tyčinky do sebe dostanete přibližně 200–400 kcal. Příliš vhodnou volbou nejsou tyčinky namočené v čokoládě, a to nejen kvůli vyššímu obsahu kalorii, ale zejména kvůli tomu, že by se vám během cesty mohly rozpustit v kapse a nadělat více škody než užitku.

Lupínek sem, lupínek tam

Rychlou a přitom chutnou a nutričně hodnotnou svačinkou mohou být i různé druhy kupovaných lupínků a granola.

„Špaldové nebo pohankové lupínky se nejčastěji připravují s mlékem, jogurtem nebo nějakým zakysaným mléčným výrobkem. Na výletě si je ale můžete dát čisté nebo obohatit čerstvým či sušeným ovocem, oblíbenými oříšky nebo třeba slunečnicovými semínky,“ radí Michaela Ryglová. Stejně tak si můžete vzít s sebou na výlet granolu, ať už kupovanou nebo domácí. Kupovaná obvykle vydrží déle.

Pořádný salát

Další z možností jsou těstovinové saláty.

„Těstoviny mají v oblibě jak dospělí, tak i děti. Navíc si k nim můžete dát cokoliv, na co máte chuť – orestované kuřecí maso, zeleninu, nebo můžete dát přednost bezmasé variantě a připravit si k nim sójové maso,“ dává svůj tip odborná garantka výživy. Obdobně si můžeme připravit salát z bulguru.

Muffiny z celozrnné mouky

Pokud rádi pečete, připravte na svačinku celé rodině muffiny z celozrnné mouky. Muffiny můžeme jednoduše naskládat do krabičky. Za vyzkoušení stojí například banánový muffin bez vejce, díky čemuž se jen tak nezkazí.

Recept na banánový muffin bez vejce

Ingredience:

  • 2 středně velké banány
  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • ½ hrnku rostlinného či klasického mléka
  • ¼ hrnku slunečnicového oleje
  • 1 lžička strouhaného kokosu

Postup: V misce rozmačkejte banány a přidejte zbytek ingrediencí. Pořádně vše promíchejte. Můžete použít mixér, ale zvládnete to i ručně. Hotovým těstem naplňte košíčky na muffiny (těsto vyjde na cca 12 kousků). Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15–20 minut. Upečené muffiny vyklopte z košíčků a připravte s sebou na výlet.

Zdroj: TZ Bonavita

Autor článku: Andrea Veselá