Usnadněte si, 19. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Že živočišné uhlí přijde vhod jen při průjmu nebo po otravě jídlem? Nenechte se zmást. Zafunguje jako spolehlivý pohlcovač pachů, jež dráždí vaše čichové buňky i nervy. Skvěle poslouží také v případě povrchového zranění.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

O blahodárných účincích živočišného uhlí se hovoří již stovky let. K léčbě závratí a nejrůznějších trávicích obtíží ho využíval i nejslavnější lékař starověku a zakladatel takzvané racionální medicíny Hippokratés, který se o něm často zmiňoval ve svých zápiscích.

Černý produkt s pórovitou strukturou dle poznatků četných studií navíc reguluje cholesterol, chrání před srdečními chorobami a podporuje funkce jater. Ačkoli to může znít jakkoli bláznivě, aktivní uhlí našlo uplatnění i v moderní gastronomii, neboť se přidává do těsta na hamburgerové housky i pizzu, stejně jako do zmrzliny či kávy. K čemu ho doma používáte vy? Zapomeňte na to, že se hodí jenom při průjmu, a dejte mu šanci i za těchto okolností!

Provoněná lednice i odpadkový koš

Po otevření lednice vás „praštil do nosu“ nepříjemný zápach? Je asi jedno, zda je jeho strůjcem prošlá potravina či špatně dovřený hrnec se včerejší zelňačkou. Rozdrťte na malý talířek několik prášků černého uhlí a položte ho do útrob bílého spotřebiče. Pochopitelně někam, kde se jeho obsah nevysype. Rozdíl ucítíte co nevidět! A když jste se pustili do boje s obtěžujícím „odérem“, můžete trochu přidat i na dno odpadkového koše.

Spása pro prohýřené noci

Oslava narozenin, svatba, večírek v práci nebo grilování se sousedy. Tyto situace mají jedno společné – alkohol při nich teče proudem. I ty nejodolnější jedince pak může nemile překvapit ranní kocovina, jež se obvykle projevuje nevolností, bolestmi hlavy, citlivostí na světlo i celkovým oslabením. Koneckonců, kdo se s něčím takovým v životě nesetkal, že? Přestože osvědčených rad doporučujících konzumaci mléka, syrového vejce nebo kyselých okurek koluje spousta, zaručenou úlevu přinese tabletka živočišného zachránce. Ta sníží koncentraci metly lidstva v krvi, zatímco na sebe naváže toxiny a další nežádoucí odpad, čímž organismus pročistí. A to je po bujaré zábavě spolehlivá první pomoc…

Dezinfekce, kterou je dobré mít po ruce

Při neopatrné manipulaci s nožem jste se řízli do prstu? Stali jste se obětí krvelačného hmyzu či jiného jedovatého organismu? Dostala se vaše pokožka do kontaktu s toxiny nebo jinými škodlivými látkami? Na nic nečekejte a smíchejte adekvátní množství jmenovaného léčiva s jedlou sodou. Vzniklou směs aplikujte na zasaženou oblast a nechte ji působit. Čím déle, tím samozřejmě lépe. Následně postižené místo omyjte teplou vodou. Toto ošetření zapůsobí jako dezinfekce, která navíc zabrání infekcím, svědění i podráždění kůže.

Další info: 25 Effective Uses of Activated Charcoal; 10 Ways to Use Activated Charcoal at Home

Autor článku: Andrea Veselá