Jednoduché recepty z celého světa pro štíhlou postavu

Usnadněte si, 31. 1. 2021

Foto: Shutterstock

Se začátkem nového roku přichází často i předsevzetí ohledně zdravějšího životního stylu a mnozí z nás hledají inspiraci nejen na cvičení, ale také na lehčí jídla a jednodušší vaření. Prověřené recepty ale rychle dochází, a protože těch opravdu dobrých není nikdy dost.

Odlehčete svůj jídelníček a i v době, kdy se za hranice naší země podíváme jen stěží, a přeneste trošku exotiky do své kuchyně. Vyzkoušejte pochoutky s chutěmi a vůněmi z celého světa z dílny programu The 1:1 Diet.

Španělská kuřecí pánev

Olé! Ochutnejte v mrazivém lednovém počasí jídlo s nádechem španělských chutí. Kombinace paprik a oliv je pro naše končiny nezvyklá a přenese vás na slunné pláže španělského pobřeží. A kdo by nechtěl v zimě zahřát a vnést alespoň do svého jídelníčku trochu sluníčka a hřejivého tepla. Lahodnou španělskou pochoutku vykouzlíte za 50 minut.

Suroviny pro 4 porce:

  • Rostlinný olej
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku rozetřené či nasekané najemno
  • 1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
  • 1 žlutá paprika nakrájená na tenké plátky
  • 175 g hub nakrájených na plátky
  • 640 g kuřecích prsou nakrájených na plátky
  • 1 polévková lžíce papriky
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • Několik větviček tymiánu
  • 2 malé cukety nakrájené na silnější plátky
  • 8 černých oliv
  • 260 g brambor oloupaných a nakrájených na velké kousky
  • Nať z petržele nadrobno nasekaná
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

Velkou pánev lehce postříkejte olejem a rozpalte na střední výkon. Nakrájenou cibuli, česnek a papriky za občasného míchání restujte 6–8 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte houby a maso a restujte dalších 5 minut, dvakrát nebo třikrát maso otočte, dokud nebude opečené dohněda. Poté přimíchejte vývar a rajčata, rajčatový protlak a tymián.

Přiveďte vše k varu a přimíchejte cukety. Vařte 30 minut nebo dokud není kuře důkladně propečené a omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte olivy a většinu petrželky, dochuťte solí a pepřem.

Kuřecí pánev se zeleninou podávejte s vařenými brambory posypanými zbývající petrželkou.

Mexické hovězí chilli s cizrnou

Další hřejivé jídlo, které vám rozzáří den a rozpálí vás. Toto chilli chutná ještě o kousek lépe, pokud jej necháte odležet do druhého dne. Přenese vás do prosluněného Mexika, takže si k jeho přípravě nezapomeňte pustit rytmickou hudbu a nasadit sombrero! Za necelou hodinku budete mít uvařeno.

Suroviny pro 4 porce

  • Rostlinný olej
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku rozetřené či nakrájené najemno
  • 360 g libového mletého hovězího masa (max. 5 % tuku)
  • 2 lžičky chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička papriky
  • Špetka mleté skořice
  • 400 g rajčat z plechovky nakrájených na kousky
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 200 g konzervované cizrny bez nálevu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Nasekaný koriandr nebo pažitka na ozdobu
  • 2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu

Postup

Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, zelenou papriku, mrkev a česnek a za občasného míchání restujte přibližně 6-8 minut, dokud vše nezměkne. Vmíchejte hovězí maso a koření a za občasného promíchání duste, dokud maso nezhnědne. Přidejte nakrájená rajčata a vývar a přiveďte k varu.

Snižte teplotu a přidejte bobkový list a cizrnu. Vařte 30 minut na malý výkon nebo dokud není hovězí maso uvařené, zelenina měkká a omáčka je zredukovaná a hustější. Odstraňte bobkový list a dochuťte, nechte odpočinout do druhého dne.

Směs prohřejte a servírujte do mělkých misek, posypte koriandrem nebo pažitkou. Přidejte lžičku řeckého jogurtu a nechte si chutnat!

Sladká snídaně z Velké Británie

Jaké bývají vaše snídaně? Vezmete ve spěchu první věc, na kterou natrefíte, ať už je to kousek ovoce nebo třeba tyčinka? Zkuste si na snídani vyšetřit pár minut času a pochutnejte si na oblíbené britské pochoutce. Ne, britská snídaně nemusí být plná klobásek, smažené slaniny nebo sázených vajec. Variantou je příjemně nasládlá kaše s golden sirupem, který nesmí v Británii chybět u žádné sladké snídaně.

Suroviny pro 2 porce:

  • Skořice
  • Kardamom
  • Muškátový oříšek
  • 2 balení kaše The 1:1 Diet Golden Syrup
  • 2 banány

Postup

Kaši připravíme dle návodu a necháme chvilku odstát. Mezitím si polovinu banánů rozmixujeme, druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky.

Rozmixovaný banán smícháme s kaší a podle chuti ochutíme vybraným kořením. Ozdobíme nakrájenými plátky banánu a hned podáváme.