Usnadněte si, 4. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Poradíme, jak zbavit organismus škodlivých látek, které se v něm usazují například vlivem nevhodné stravy. Také vysvětlíme, kdy detox dává smysl, kdy se ho naopak vyvarovat, a navíc přidáme návod, jak dlouhodobě udržet tělo bez toxinů.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kdy dát detoxu zelenou

Zase jste doteď trávili trochu více času uvnitř než na čerstvém vzduchu, moc jste se nehýbali, trochu více jste jedli, třeba i častěji pili alkohol nebo užívali léky pro zmírnění průběhu nemoci covid-19 či jiných infekcí? Tak právě váš organismus je ideálním adeptem pro detox. Pokud navíc vykazujete některý z těchto příznaků, platí to dvojnásob:

  • únava,
  • zažívací potíže,
  • nepravidelné vyprazdňování,
  • zápach z úst,
  • opakované bolesti hlavy,
  • neurčité bolesti v těle,
  • vyrážky, ekzémy a jiné kožní problémy,
  • stres a náladovost.

Kdy není detox vhodný

Jestliže právě proděláváte infekci nebo jiné onemocnění, není vhodná doba na jakékoli změny v životním stylu. Spíš, než by došlo ke kýžené detoxikaci, tak by byl váš organismus zatížen hledáním nové cesty pro běžné fungování. Pokud se u vás tedy objevují příznaky onemocnění, jako je teplota, bolest v krku či akutní bolest hlavy a svalů, je vhodnější navštívit lékaře než se spoléhat na detox.

Jak na to

Pro přirozenou detoxikaci náš organismus nepotřebuje vůbec nic, neboť škodlivé látky vylučuje zcela přirozeně každý den, a to především pomocí jater, ledvin a v neposlední řadě i střev. Jsou ale možnosti, jak mu v tom můžeme významně pomoci, a funkce těchto důležitých orgánů tak značně podpoříme.

Vysoce účinný je v tomto směru ostropestřec mariánský (neboli silymarin). Jedná se o přírodní antioxidant, který čistí játra a pomáhá odstraňovat nánosy ze stěn tlustého střeva. Faktem totiž je, že bez detoxu střev mají ostatní očistné kúry zanedbatelný význam. Právě v tlustém střevě se usazují zbytky potravy, tím se zmenšuje jeho průchodnost, a mnohem více toxinů se tak dostává zpět do oběhu.

Dalšími šikovnými pomocníky při detoxu jsou čaj z přesličky rolní pro očistu ledvin a kopřivový čaj, který čistí krev a zároveň dodává organismu železo.

Jak udržet organismus bez toxinů

Očistná kúra, ať už jste k ní použili byliny nebo doplňky stravy, pomůže odstranit z organismu toxiny, které v něm zůstaly například po užívání léků, popíjení alkoholu či jiném náročném období. Stejně důležité však je, podporovat činnost důležitých orgánů průběžně a udržovat tělo bez toxinů dlouhodobě.

V tom vám pomůže:

Optimální pitný režim

Voda dokáže mnohem víc, než jen uhasit žízeň – reguluje tělesnou teplotou, přispívá k dobrému trávení, podporuje vstřebávání živin a také pomáhá krvi s odplavování toxinů. Logicky z toho vyplývá, že pokud pijeme málo, škodlivé látky z těla odcházejí pomaleji nebo se v něm dokonce hromadí. Ideální tedy je, vypít 0,5 litru tekutin na každých 15 kg své tělesné hmotnosti.

Vyvážený jídelníček

Základem zdravého jídelníčku by měly být čerstvé potraviny s dostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů. Naopak vyhýbat bychom se měli jednoduchým cukrům, tučným pokrmům a uzeninám s vysokým obsahem soli a přídatných látek.

Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita pomůže tělu zlepšit krevní oběh, a tudíž i urychlí odplavování toxinů. Zahrňte proto pohyb do svého každodenní programu – alespoň 20 minut denně, ideálně na čerstvém vzduchu. Pohybovou aktivitu přitom přizpůsobte svým fyzickým možnostem. Pamatujte ale na to, že je dobré se při ní zapotit.

Relaxace a spánek

Odpočinek, a to jak fyzický, tak i ten mentální, je pro správné fungování našeho organismu zcela klíčový. Dopřávejte si proto pravidelnou očistu duševní (například formou koníčků, sportu nebo třeba meditace) a nezapomínejte ani na spánek. Ten by měl trvat asi 6 – 8,5 hodiny denně. Každý z nás je ale jiný a mnohdy je důležitější kvalita spánku, než jeho délka.

Autor článku: Ivana Koutná