Usnadněte si, 31. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Máte ze svých nehtů komplexy, protože jsou slabé, lámou se a třepí? Fazole, dýňová semínka a česnek. Tahle svatá trojice platí za úžasnou nehtovou výživu, jejíž pravidelná konzumace se nemůže minout účinkem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jejich špatný stav i nehezký vzhled může být vizitkou nevhodné životosprávy. Co byste pro výrazné zlepšení situace měli neprodleně zařadit do jídelníčku? Tyhle potraviny jsou sázkou na jistotu, tak se jim rozhodně nebraňte.

Fazole, podceňovaný doping

Stále častěji se mluví o tom, že fazole pomáhají normalizovat krevní tlak, čímž poskytují prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Dále prý regulují škodlivý cholesterol a příznivě ovlivňují imunitní systém. Už tohle jsou pádné motivační důvody, kvůli kterým stojí za to je v obchodě nepřehlížet. Málokdo ví, že tento druh luštěnin také prokazatelně prospívá nehtům, jelikož obsahuje vysoký podíl vitaminu B7 neboli biotinu, jenž je zpevňuje.

Dýňová semínka? Ani jedno nazmar

Že dýně patří na seznam zdravých potravin, to se k vám nejspíš už dávno doneslo. Ovšem ani jejich semínka nejsou k zahození! S pomyslnou otevřenou náručí je přivítá mozek, neboť mají blahodárný vliv na kognitivní funkce. Zároveň předcházejí vzniku ledvinových kamenů, zefektivňují činnost celého trávicího systému a navozují hormonální rovnováhu. Drobné plody platí také za zprostředkovatele zinku, což je minerál, který se podílí na „výrobě“ bílkovin. Co z toho? Adekvátní množství proteinů může hravě vyřešit váš kosmetický problém.

Česnek. Toho není nikdy dost

Česnek je asi nejčastěji spojován s kuchyní nebo léčením celé řady zdravotních komplikací. Ovšem nenechte se zmást, třeba v Argentině využívají zmíněné aromatické ochucovadlo jako tajné eso manikúry. Ano, čtete správně. Místní obyvatelky jsou skálopevně přesvědčené o tom, že jeho pravidelná konzumace má na nehtové ploténky posilující a regenerační vliv. Většina argentinských žen navíc ještě nechává česnek louhovat v běžně používaných lacích na nehty, což prý přináší famózní výsledky.

Zdroje: 11 foods you should eat for stronger nails; 5 home remedies for nail growth

Štítky: krása

Autor článku: Lenka Šmídová