Usnadněte si, 28. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Pereme všichni a často. Tak to nejspíš zvládáme levou zadní. Nebo ne? Možná budete překvapeni, kolika chyb se při praní můžeme dopustit. Schválně, zda se v následujících řádcích také nenajdete!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tyto chyby totiž patří k těm nejčastějším.

Plné kapsy

Většina z nás poctivě kontroluje, zda do pračky nedává dětské oblečení, v jehož kapsičkách se skrývají nejrůznější poklady. A že toho tam najdeme!

Ovšem ani my dospělí nebýváme vždy úplně spolehliví, co se vyprazdňování kapes předtím, než daný kousek skončí v prádelním koši. Stačí jediný papírový kapesníček a malá katastrofa je na světě.

Příliš prášku

Čím víc prášku na praní, tím čistší prádlo. To zní sice logicky, ale pravda to rozhodně není. Vyšší než doporučená dávka prášku není při praní efektivnější, navíc se přípravek při máchání nemusí dostatečně „vypláchnout“ a vy si tak oblíbené tričko oblékáte se spoustou chemie navíc. U běžného uživatele to nemusí být takový problém, ale u lidí s citlivou pletí nebo nejrůznějšími alergiemi už ano. O malých dětech nemluvě.

Aviváž na všechno

Některé materiály si s aviváží nerozumějí. Pokud máte symbol pro ni na etiketě nějakého kousku z šatníku přeškrtnutý, pak tento „pokyn“ neporušujte. Hrozí například, že až příště obléknete svou čerstvě vypranou nepromokavou bundičku, před deštěm vás ani trochu neochrání.

Také ručníkům čas od času dopřejte namísto aviváže šálek octa – budou stejně nadýchané, ale ocet se nijak neprojeví na kvalitě a životnosti vlákna.

Přeplněná pračka

Komu by se chtělo od rána do večera prát? Možná i z toho důvodu buben pračky nacpeme prakticky k prasknutí a pak se jen modlíme, aby to při ždímání všechny šroubky a spol. vydržely. Chyba. Nejenže tím můžeme poničit samotnou pračku a snížit tak její životnost, ale navíc se pořádně nevypere ani prádlo v ní. K některým zmuchlaným kouskům se nedostane ani voda, ani prací prášek. A to znamená, že vytahujete z pračky prádlo i se skvrnami, s nimiž jste ho do ní dávali…

Nezapnutý zip

Zipy na kalhotách či svetrech a šatech dávejte do pračky vždy zapnuté. Důvod? Jednak prodloužíte životnost samotného zipu, jednak nebude hrozit, že se kovové zoubky „zakousnou“ do nějakého jiného kousku prádla, který poškodí.

Špatná teplota

Opravdu se vyplatí číst etikety na oblečení a prádle. Je to podobné jako s žehlením – tam také upravujete teplotu tak, abyste dosáhli co nejlepších výsledků, ale neponičili si oblíbený kousek šatníku. Pamatujte, že prádlo byste měli prát na doporučenou teplotu, nikdy na vyšší. Narušíte tím akorát vlákna daného materiálu a oblečení doslouží dřív, než byste chtěli.

Málo péče o pračku

Pračka je přístrojem, který zajišťuje čistotu, a tak je sama čistá. Nebo ne? S postupem času tohle tvrzení rozhodně neplatí. Také v ní se usazují nejrůznější nečistoty, o vodním kameni nemluvě. Kromě toho v pračce díky vlhku žije spousta bakterií a plísní, což je něco, co na svém prádle jistě nevidíte rádi.

Co s tím? Jednou za měsíc či dva pračku zapněte naprázdno a přidejte do ní ocet (nemusíte šetřit) tak, aby prošel všemi zásobníky apod. Dvakrát ročně pak můžete tuto proceduru nahradit cyklem, kde namísto octa použijete chlór.

Zdroje: 9 Common Laundry Mistakes and How To Fix Them; 15 Common Laundry Mistakes You Never Knew You Were Making

Štítky: praní , úklid

Autor článku: Petra Chmelová