Usnadněte si, 15. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Jak rychle a snadno očistit sušené květiny, aniž byste použili vodu? Přizvěte ke spolupráci kuchyňskou sůl! Díky ní můžete také odhalit, zda jsou kupovaná vejce opravdu čerstvá.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Že o soli nemají odborníci nejlepší mínění, to asi nikoho z nás nepřekvapí. Ostatně jak by mohlo! Vyšší spotřeba chloridu sodného se dává do souvislosti s vysokým krevním tlakem, odvápněním kostí, kožními vyrážkami, poruchou látkové výměny, revmatismem i celkovým selháním organismu. Jenže pozor, to pořád ještě neznamená, že byste obsah slánky měli neprodleně vyhodit do odpadkového koše. Zmíněné ochucovadlo vám totiž dokáže pomoci v mnoha situacích! Kdy se na něj můžete spolehnout?

Snadnější šlehání bílků

Nedaří se vám vaječný bílek ušlehat podle představ, což může značně ohrozit finální výsledek kulinářského snažení? Zachovejte klid a přidejte do něj špetku soli. Rázem to půjde jako po másle! A nebojte se, chuť připravovaného výtvoru nijak neutrpí.

Test čerstvosti vajec

Chcete-li mít jistotu, že vás obchodníci neutáhli na vařené nudli a neprodali starší vejce, můžete si je v temné místnosti bedlivě prohlédnout proti rozsvícené lampě. Pokud držíte v ruce čerstvý kousek, bílek je krásně jasný a průsvitný, přičemž se žloutek jeví jako stín. Existuje ale i další fígl, jak zjistit pravdu. Ponořte slepičí produkt do slaného roztoku a vyčkejte, zda se potopí. Jestli se tak stane, nemusíte se jeho konzumace ani v nejmenším obávat.

Suché květiny jako nové

Co si budeme povídat, udržet v čistotě sušené květiny není jednoduchý úkol, neboť usazený prach se horko těžko odstraňuje. Jak si práci hodně usnadnit? Vložte do většího igelitového sáčku dekoraci, které potřebujete navrátit původní krásu. Jakmile ji řádně zasypete solí a s pytlíkem „zatřepete“, máte vyhráno. Stačí se podívat na barvu chloridu sodného, jež už rozhodně nebude bílá.

Autorský článek

Další info: 20 surprising uses for salt; 55 Surprisingly SMART Uses For Salt

Autor článku: Ivana Koutná