Usnadněte si, 12. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Objednali jste si balíček a výrobce vaši objednávku poctivě zabalil do bublinkové folie? Rozhodně si ji schovejte. Bublinková folie má nesčetně využití od zateplení až po ochranu nářadí. A víte, kde vůbec vznikla?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zpátky do minulosti

Přemýšleli jste někdy, kde se vzala bublinková folie? Původně se hovořilo o bublinkové tapetě a její vynálezci Alfred Fielding a Marc Chavannes si skutečně mysleli, že jejich zákazníci budou věznice a blázince, kde potřebují vypolstrované cely. Záhy jim došlo, že jejich vynález by se mohl uplatnit jako obalový materiál. A tím začal jejich raketový vzestup. V roce 1960 dali dohromady 85 000 dolarů a založili společnost „Sealed Air Corporation“ neboli firmu na zalepený vzduch. Jejich vynález jim zanedlouho začal vydělávat nepředstavitelné peníze a dodnes se drží mezi 500 nejúspěšnějšími firmami s ročním obratem přibližně 3,5 miliardy dolarů. Zní to až neuvěřitelně, jak „zalepený vzduch“ dokáže vydělat tolik peněz.

Bublinková folie má i mnohá další využití. K čemu se vám bude hodit i ve vaší domácnosti?

Ochrání ovoce a zeleninu v lednici

Šuplík na ovoce a zeleninu si jednoduše můžete vystlat bublinkovou folií, měkké ovoce a zelenina se tak neotlačí a déle vydrží v kondici. Zároveň si usnadníte úklid. Až se folie ušpiní, jednoduše ji vyměníte.

Izolace oken

Máte například na chalupě starší okna a nechcete tam přes zimu mrznout? Jednoduše si vystříhejte kusy bublinkové folie velké jako okenní tabule a nalepte je izolační páskou zevnitř na okna. Bude mít v zimě doma tepleji a ušetříte i nějakou tu korunu za topení. A pokud máte žaluzie, tak si tohoto zateplení téměř nikdo nevšimne.

Ochrana nářadí

Všimněte si, že když si koupíte sadu nářadí v kufříku, je každý jednotlivý kousek zasazený v měkké výstelce. Není to jen kvůli vzhledu a uspořádání, ale měkká výstelka také prodlužuje nářadí životnost. Stejnou službu vám udělá i bublinková folie. Jednoduše ji přilepte oboustrannou lepicí páskou na dno kufříku či šuplíku, kde nářadí skladujete, a je hotovo.

Vystlání pracovní plochy

Pokud pracujete s něčím křehkým, například se pokoušíte slepit ouško k hrníčku po babičce, rozhodně se vyplatí ta nejvyšší opatrnost. Proto si nejprve pracovní plochu vystelte bublinkovou folií a pak se pusťte do práce. Když vám něco upadne, nic se neděje.

Měkké sezení

Ať už si chcete sednou kdekoliv, rozhodně není příjemné sedět na studeném. Co takhle využít kousek folie? Tam, kde nechcete, abyste si umazali židli či lavičku v dílně například od vazelíny, a přesto si chcete sednou na měkké, vystelte jednoduše folií, uvidíte sami, jak je to pohodlné.

Ochrana rostlin

Bublinková folie se také skvěle hodí na ochranu rostlin před nečekanými mrazíky. Snadno s ní můžete obalit květníky nebo i samotné kmínky stromků. Rostlinky tak budou pořád v teple.

Zamlžená nádržka na WC

Tenhle problém známe převážně v létě, kdy se kvůli rozdílným teplotám sráží voda na nádržce a často i odkapává na zem. I tomuhle můžete snadno zabránit. Nejprve musíte vypnout vodu a nádržku vyprázdnit. Prázdnou nádržku vytřete do sucha a pak na všechny rovné vnitřní plochy přilepte silikonovým tmelem přiměřeně velké kusy bublinkové folie. Nechte tmel vytvrdnou a poté můžete opět nádržku napustit. Uvidíte, že rázem bude po problému.

Zdroj: autorský článek

Další info: 25 Unexpected, Brilliant Uses For Bubble Wrap; 17 SMART Uses For Bubble Wrap