Usnadněte si, 14. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Káva posypaná špetkou skořice nebo třeba takové pečené jablko se skořicí patří k oblíbeným gastronomickým potěšením, o skořicovém cukroví ani nemluvě. Tohle koření zkrátka chuťové buňky nezklame. Ale konzumujete tu správnou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vědecké důkazy naznačují, že skořice má mnoho zdravotních výhod. Může pomoci s kontrolou hladiny cukru v krvi, vykazuje antimikrobiální účinky, potlačuje zánět, chrání před kardiovaskulárními chorobami, zvyšuje kognitivní schopnosti, bojuje s růstem nádorů a dokonce reguluje ženský hormonální cyklus. Jste z těchto výhod doslova nadšení? Tak to není divu, ovšem než se vydáte do obchodu, měli byste vědět jednu důležitou věc. Záleží totiž na typu skořice, kterou používáte, a navíc platí, že jen jeden určitý druh je vůči vašemu organismu bezpečnější. Který to je?

Surovina dvojího původu

V každém větším i menším obchodě je k mání skořice, která se označuje jako „falešná“. Toto koření pochází ze skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia), přičemž jeho chuť je silná, kořenitá a štiplavá. Druhým typem skořice je cejlonská neboli „pravá“ skořice. Její domovinou je ostrovní země sousedící s Indií.

V porovnání se skořicí „falešnou“ je kůra pravé skořice světlejší, vícevrstvá, snadno se láme, bývá jemnější, lehčí a citrusovější. Co je však závaznější, je obsah přírodní sloučeniny zvané kumarin. „Falešná“ skořice jej má až 1 000× více než skořice cejlonská, což skutečně není dobré znamení. Vyšší podíl této látky způsobuje nespavost, bolesti hlavy, závratě nebo krvácení. Kumarin totiž působí jako ředidlo krve, zabraňuje jejímu srážení a podle některých vědeckých zjištění je dokonce spojován s toxicitou jater.

Z kuchyně do koupelny

Odborníci proto doporučují konzumaci skořice cejlonské, jenž obsahuje pouze stopové množství kumarinu. Panika však není potřeba. Příležitostné posypání kávy nebo francouzského toastu skořicí „falešnou“ není žádná katastrofa. Užijte si její báječnou vůni a chuť. Vždy však čtěte štítek distributora a sledujte, odkud vaše oblíbené koření pochází.

Pokud vám nějaké po řádění mlsného jazýčku zbude, použijte jej na oblíbený zábal proti celulitidě. Počítejte však s tím, že jelikož skořice má zahřívací efekt, může u jedinců s citlivější pokožkou vyvolat nepříjemné podráždění. Pro tento účel ji vždy nejprve vyzkoušejte na malém kousku kůže.

Zdroje: Ceylon vs. Cassia — Not All Cinnamon Is Created Equal; Did You Know That There Are Different Types of Cinnamon?

Autor článku: Petra Chmelová