Usnadněte si, 15. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Slupek a kůr od ovoce a zeleniny se mnozí bojí, a to hlavně z důvodu možné přítomnosti pesticidů. Není to jen nafouknutá bublina? Skutečně je nutné zbavovat své jídlo cenných látek? Jako příklad slouží jablko!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Slupky a kůry jsou plné užitečných živin. Jejich obsah se přitom liší v závislosti na druhu ovoce a zeleniny. Obecně platí, že neloupané plody obsahují, tedy aspoň v porovnání s loupanými protějšky, vyšší množství vitaminů, minerálů a rostlinných sloučenin. Jen tak pro představu, syrové a neloupané jablko má až o 332 % více vitaminu K než to neloupané. U vitaminu A je rozdíl 142 %, v „céčku“ před a po činí hodnoty 115 %. Obdobně je tomu třeba u bramboru vařeného ve slupce.

Zdravější a možná i chutnější

„S kabátkem“ má tato oblíbená příloha až o 175 % více vitaminu C. Když brambor oloupete, počítejte s tím, že přijde o značnou část draslíku či folátu. Ostatně, rostlinné slupky se mohou pochlubit nejen výrazně větším podílem vlákniny, ale i množstvím antioxidantů, tedy látek neutralizujících účinek volných radikálů. Věc je tedy jasná.

Konzumace neloupaného ovoce a zeleniny může skutečně zvýšit příjem několika živin, včetně vitaminů, minerálů a tolik potřených antioxidantů. Navíc díky uvedené vláknině se brzy cítíte plnější, a to po delší dobu. Vláknina také slouží jako potrava pro přátelské bakterie žijící ve střevě. Říkáte si, že byste si sice dali říct, ale děsí vás přítomnost již uvedených pesticidů neboli chemikálií určených k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců? Tak to nejste sami. A vůbec, vaše obavy jsou na místě.

Stačí jen voda?

I když se pěstitelé hájí tím, že jejich množství je tak zanedbatelné, že pro lidské zdraví nepředstavují žádné riziko, nikdo se za to s jistotou nezaručí. Proto je vždy vhodné připravovat svým přírodním laskominám pořádnou koupel. Přidejte jednu lžíci jedlé sody do mísy a napusťte do ní vodu. Ovoce a zeleninu ponořte tak, aby z ozdravné lázně nevyčnívala, a takto nechte 15 minut. Následně svoji budoucí potravu omyjte vodou čistou. Tímto oplachem zaručíte, že se odstraní zbytky pesticidů. Dobrou chuť!

Zdroj: Should You Peel Your Fruits and Vegetables?; The Appeal of Peels: Why You Should Avoid Shaving Your Fruits and Vegetables

Autor článku: Andrea Veselá