Usnadněte si, 26. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Vodní meloun je snad nejoblíbenější letní pochoutkou. Ale to neznamená, že se s ním na konci prázdnin musíme rozloučit. Ještě než za pár týdnů zmizí z obchodů, pořádně toho využijte! Vždyť čím jiným si nejlépe připomenete úžasné letní dny?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ostatně věděli jste, že meloun můžete sníst naprosto celý, včetně slupky i semen? Prozkoumejte blíže jeho složení a benefity melounu pro vaše zdraví!

Zelená slupka

Začneme rovnou pěkně od povrchu. Sladká dužina vodního melounu je chráněná zelenou slupkou, která ovšem většinou končí v koši, v lepším případě na kompostu. O jaké živiny se ochuzujete? Slupka je bohatým zdrojem vlákniny – a jistě nemusíme připomínat, jak je vláknina pro lidský organismus důležitá.

Další přínosem je snížení krevního tlaku, jejž potvrdily i některé výzkumy. Tento účinek se přičítá látce zvané citrulin, kterou obsahuje slupka i sladká dužina. A jak je známo, meloun je též „močopudný“ a tím napomáhá očistě těla.

Poslední přínos ocení hlavně pánové. Aminokyseliny citrulinu údajně zvyšují libido, dokonce už tomu byl věnován i výzkum, který potvrdil, že užívání doplňků L-citrulinu může zlepšit erekci bez mnoha potenciálních vedlejších účinků spojených s některými klasickými léky.

A jak slupku konzumovat?

Slupku můžete jíst rovnou zasyrova (vždy v takovém případě meloun dobře omyjte a kupujte ten v bio kvalitě), ale pokud si chcete více pochutnat, můžete meloun nakrájet i s dužinou na trojúhelníčky a ogrilovat. Meloun můžete ochutit grilovacím kořením a na závěr posypat kozím sýrem.

Sladká dužina

Meloun je bohatý na různé vitamíny a antioxidanty. Obsahuje například sloučeninu lykopen, která je důležitá pro zdraví srdce a chrání pokožku před škodlivým UV zářením. Meloun obsahuje i vitamín C, který hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu a pomáhá tělu vstřebávat železo. Má také vysoký obsah vody, což z něj činí jedinečnou hydratační a dietní svačinku. A ještě jednou musíme zmínit citrulin, který je obsažen i v dužině a je také spojovaný s posílením imunity.

Jak využít velmi zralý meloun?

Přezrálý meloun už spousta z nás zkrátka nemusí. Ale než příště skončí v koši, máme pro vás skvělý tip na melounový džem, po němž se jen zapráší.

Potřebujete:
2 kg melounové dužiny bez jadérek, volitelně: hrst malin, 400 g cukru, šťáva ze 2 citronů, 4 balení  (80g) ovocného pektinu.

Postup:
Dužinu melounu zbavíme jadérek, rozkrájíme na menší kostky a rozmixujeme. Promícháme cukr s ovocným pektinem a spolu se šťávou z citronů vmícháme k rozmixovanému melounu. Směs vaříme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Náš tip: Pro lepší barvu můžeme do marmelády přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo hrst malin.

Melounová semínka

A v závěru si posvítíme na semínka. Proč se jim nevyhýbat? Semínka melounu mají nízký obsah kalorií a jsou výživné. Jsou bohaté na hořčík, železo, zinek a obsahují ty správné tuky (mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny).

A jak semínka servírovat?

Semínka jsou nejchutnější pražená. Stačí je vysypat na pečicí papír a péct v troubě na 160 °C přibližně 15 minut. Semínka můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a lehce osolit. Další osvědčená kombinace je chilli a pár kapek limetkové šťávy. Případně pokud jste na sladké, můžete posypat i cukrem – ale pozor na kalorie.

Zdroje: 4 Watermelon Rind Benefits; The 5 Best Watermelon Seed Benefits; Health Benefits of Watermelon

Autor článku: Lenka Šmídová