Usnadněte si, 27. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Články v časopisech, nejrůznější weby či televizní reklamy nás neustále poučují o tom, že máme brát ohled na životní prostředí. Podle nejnovějších trendů a zero waste bychom dokonce neměli produkovat žádný odpad. Je to ale vůbec možné?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co takhle se vydat alespoň zlatou střední cestou bez přehnaných extrémů, a přesto mít dobrý pocit z toho, že se k přírodě chováte šetrně a ohleduplně? Osvojení pěti jednoduchých zvyků při nakupování vás nebude stát žádné velké úsilí, ale změnu zpozorujete téměř ihned.

Prospěšnost pro životní prostředí neznamená, že se musíte od základu překopat svůj životní styl a kompletně změnit zažité návyky. Stačí jen více přemýšlet u běžných činností, jejichž průběh už často ani nevnímáme. Například při nákupu můžete dodržovat několik zásad, díky kterým přírodě rozhodně pomůžete. Po pár týdnech se sami budete divit, kolik odpadu a často i peněz jste ušetřili.

Kolik sáčků potřebujeme?

Pokud v obchodě vkládáte každý druh ovoce a zeleniny do jiného sáčku, v košíku se jich tak objeví klidně i pět. Když popojdete k pečivu, společně s čerstvými houskami přidáte další. Kolik rolí s plastovými pytlíky se v supermarketu za den asi spotřebuje, když takhle nakupuje každý z nás? Není třeba nic počítat, abychom věděli, že jde o opravdu velké množství. Přitom se bez problému na různých e-shopech dají sehnat látkové sáčky, které stačí po použití vyprat. Pokud jste zruční, můžete si je ušít například ze staré záclony. Určitě doma najdete i plátěnou tašku, do které pak můžete umístit celý nákup. Do módy se také vrací dříve populární síťovky.

Co je bio

Nezáleží ale pouze na tom, do čeho potraviny vkládáte, ale hlavně jaké kupujete. Zkuste se zaměřit na certifikované biopotraviny označené logy biolistu a biozebry, které znamenají původ z ekologického zemědělství. Kromě toho, že takové produkce využívají přírodních procesů, nevyhýbají se ani moderním agrotechnickým postupům. Základem hospodaření je péče o půdu a střídání plodin, které se vzájemně dobře doplňují. Z polí v režimu environmentálně přínosného zemědělství se do vody nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Hospodaření tak zůstává šetrné k životnímu prostředí, pracuje s obnovitelnými zdroji a pomáhá zachovat přírodu pro naše děti.

Pěkně podomácku

Mnoho produktů, a zejména potravin, bezmyšlenkovitě nakupujeme, aniž bychom se pozastavili nad tím, že je lze snadno vyrobit doma. Často nejde o složité postupy, výsledek může být při použití správných ingrediencí daleko kvalitnější a v mnoha případech také kromě plastových obalů, ušetříte i vaši peněženku. V regálech supermarketů se například často objevují instantní ovesné kaše, přitom ale není nic jednoduššího než doma během pár minut povařit bio ovesné vločky s mlékem z bio farmy, přidat oblíbené sladidlo, navrch trochu ovoce s oříšky a je hotovo. Vyrábět můžete i oblíbený hummus, rajčatovou omáčku či ovesné sušenky a mnoho dalšího.

Neplýtváme!

Vaše rodina má v oblibě některé potraviny tak moc, že je kupujete téměř každý týden? Co takhle začít nakupovat ty trvanlivé po velkých baleních? Nejenže opět ušetříte obaly, ale navíc budete mít neustále po ruce zásoby na vaření. Ve velkém množství lze sehnat mouku, rýži, která se prodává i po deseti kilogramech. Stejně tak nakoupíte ve větších pytlích také luštěniny či těstoviny, samozřejmě bio.

Sbohem, plasty

Až budete příště v obchodě stát před napěchovanými pulty, kde jeden výrobek seženete hned v několika variantách, zkuste sáhnout po té, která je méně náročná na recyklování. Například cukr či mouku seženete zabalené v papíru téměř všude. I u pečiva často můžete zvolit papírový sáček. To stejné platí také u skla, kterému můžete dát přednost například při nákupu oleje, jogurtů, různých dresingů či majonéz.

Zdroj: TZ Bio

Štítky: ekologie

Autor článku: Ivana Koutná