Usnadněte si, 5. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Benzín do zapalovačů nemusíte doma používat jen tak, jak jeho název napovídá. Tento skvělý pomocník zvládne totiž mnohem víc. Například odstraní samolepky a poradí si i s různými odolnými skvrnami.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na začátku je dobré si uvědomit, že se jedná o vysoce hořlavou látku, ačkoliv je dostupný v malých lahvičkách téměř na každém rohu. Proto benzín do zapalovačů skladujte mimo dosah dětí a na bezpečném místě. Na co všechno ho ale můžete doma využít?

Odstraní samolepky

Benzin do zapalovačů dokáže odstranit samolepicí štítky a zbytky lepidla snad z každého povrchu. Stačí vzít starší hadřík, namočit v benzinu a uvidíte, jak lepidlo půjde snadno a rychle dolů.

Šmouhy od bot

Někdo se vám proběhl po bytě v nových botách a zanechal za sebou černé šmouhy, nebo jste hnuli s nábytkem a zůstaly vám pod ním otlačená černá pryžová kolečka? I tady vám pomůže benzin. Zapomeňte na drhnutí, opět stačí hadřík nebo papírová kuchyňská utěrka navlhčená benzinem a po chvilce otírání šmouhy a skvrny zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Odstraní mastné skvrny z oblečení

Během oběda vám vystříkl omastek na oblečení a už teď se bojíte, že to nepůjde vyprat. Než dáte tento kousek do pračky, tak na skvrnku kápněte trochu benzinu do zapalovače, nechte chvilku působit a poté rovnou do pračky. Během praní skvrny krásně pustí.

Odstraní žvýkačky z vlasů

Kdo by neznal tento nebohý žertík, který ale dokáže pořádně potrápit. Pokud se vám to stalo, víte, že vyndat z vlasů žvýkačku je pořádná otrava. Máme pro vás však něco, co zaručeně zabere. Potřete postižené místo benzinem do zapalovače, nechte několik vteřin působit a poté žvýkačku vyčešte. Benzin totiž obsahuje rozpouštědla, která žvýkačku rozkládají, a ta se pak dá snadno odstranit. A to nejen z vlasů.

Vyčistí nerez a ocel od rezavých skvrn

Stopy rzi na nerez oceli odstraníte s pomocí benzinu také během okamžiku. Vystačíte si s navlhčeným hadříkem či kuchyňskou utěrkou, se kterou jednoduše nerezovou plochu vyleštěte. Případné zbytky benzinu vysušte dalším suchým hadříkem.

Zdroje: 6 Things to Do with Lighter Fluid; How to Use Lighter Fluid Around the House

Štítky: úklid

Autor článku: Andrea Veselá