Usnadněte si, 23. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Nechcete-li panikařit těsně před svátky s úklidem, který by byl jen zbytečně stresující, přinášíme jednoduché tipy a triky, jak předvánoční úklid zvládnout s lehkostí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Základem je plán

Projděte se vaším příbytkem a rozhlédněte se, co by bylo potřeba spravit v každé části vašeho domu či bytu. Odkládali jste v průběhu roku neoblíbené úklidové aktivity, do kterých vás nedohnal ani čas strávený v karanténě? Naplánujte si je nyní.

Na začátek si vypracujte přehledný vánoční úklidový seznam činností, který vám pomůže zorganizovat si úklid. Namísto toho abyste uklízeli celý den, rozdělte si jednotlivé činnosti v předstihnu na několik dní. V rámci tohoto plánu delegujte úlohy a zapojte do úklidu všechny ruce v domácnosti. Nyní máte jedinečnou příležitost motivovat děti k úklidu.

Jedno po druhém

Vytvořte si logický systém úklidu tak, abyste si zbytečně nepřidělávali práci. Když na sebe budou jednotlivé úklidové činnosti navazovat, práce vám půjde rychleji a věřte, že vás bude i víc bavit. Proto postupujte systémem shora dolů a od oken ke dveřím. Takto prach a nečistoty nebudete zbytečně roznášet na už uklizená místa.

Sbohem, zbytečnosti

Zbavte se věcí, které už nepotřebujete. Neshromažďujte věci, které nevyužíváte, a na které se chytá jen prach. Zeptejte se sebe sama: Potřebuju to?, Používám to?, Zbožňuju to?, jestliže jste si třikrát odpověděli ne, znamená to – vyhoďte to! Nenechávejte si zbytečné věci jen pro případ. Důkladným protříděním získáte prostor třeba pro vánoční ozdoby a dekorace. Budete mile překvapeni, jak protřídění zbytečností provzdušní váš domov.

Odshora dolů

V první řadě věnujte pozornost místům, kde trávíte nejvíce času. Zaměřte se na společenské místnosti jako obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Přitom nezapomeňte na systém od shora dolů, proto nejprve umyjte okna, vyperte závěsy a záclony, utřete poličky a nezapomeňte ani na lustry a lampy. Prach utřete hadříky, které jsou na to určené. Zkuste hadříky z mikrovlákna, které jsou hygieničtější a efektivnější než klasické prachovky. Tenká mikrovlákna perfektně přilnou k povrchu, kde zachytí nečistoty a víc než 99 % bakterií, a to bez nutnosti použití čisticích prostředků, stačí čistá voda.

Průvan (nejen) v kuchyni

Jestli si myslíte, že neexistuje efektivní způsob, jak se zbavit mastnoty a špíny v kuchyni, rádi vás vyvedeme z omylu. Dnes už v obchodech najdete pomocníky, kteří jsou přímo určení pro citlivé povrchy. Díky tomu nedochází k poničení kuchyňského vybavení a vy se rychle, účinně a bezpečně zbavíte zaschlé špíny, nepoškrábete žádný povrch a ušetříte svůj čas i energii.

Z lednice nejprve všechno vyndejte a umyjte ji zevnitř. Následně vyhoďte potraviny, které už máte delší čas otevřené anebo ty, na které jste zapomněli a jsou už po záruce. To samé se týká špajzu – chcete mít přeci dostatek místa na uskladnění vánočních dobrot.

Po umytí varné desky a trouby, nezapomeňte ani na povrchy, které by se měly lesknout – věnujte pozornost zrcadlům, svícnům, příborům a kuchyňskému nádobí – ať vánoční pokrmy náležitě vyniknou.

Nezapomeňte na koupelnu

S příchodem návštěv a rodiny bude i koupelna více využívaná, a proto byste ji neměli vynechat. Odstranit skvrnky a skvrny na umyvadle, pultech či zrcadlech, vám opět pomůže kvalitní mikrohadřík. Úklid koupelny uzavřete tím, že se ujistíte, že máte pro své hosty připravené dostatečné množství čistých ručníků.

Na závěr nezapomínejte, že vánoční svátky mají být především časem stráveným s rodinou a blízkými, plné odpočinku a pohody, proto se úklidem zbytečně nestresujte. Když si ho dopředu naplánujete, není důvod se rozrušovat.

Zdroj: TZ Vileda

Autor článku: Lenka Šmídová