Vyrábíme, 19. 1. 2024

Foto: Shutterstock

Citronová tráva dává (nejen) thajským kari jejich jedinečnou citronovou a svěží chuť. Tato dřevitá, voňavá bylina je také vhodná do exotických koktejlů či domácích limonád. Stonky jako takové nelze jíst, protože jsou dřevité, ale je třeba je připravit správným způsobem. Jak vytěžit z citronové trávy maximum?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Citronová tráva má pikantní chuť a aroma podobné citronu. Dochutí a zvýrazní každé jídlo. Tato bylinka podporuje zdravé trávení, proto ji nezapomeňte přidat do hůře stravitelných pokrmů. Ceněná je pro své antibakteriální účinky a v Indii ji doporučují proti revma a kašli.

Na co se zaměřit při nákupu

V našich končinách se nejčastěji setkává z již sušenou citrónovou trávou, ale pokud toužíte okusit něco nového nebo dodat vašim pokrmům nádech exotiky, lze ve vybraných obchodech či na internetu koupit i čerstvé stonky.

Čerstvé stonky citronové trávy mají výraznou bylinkovo-květinovou vůni. Pokud máte štěstí, že najdete čerstvé stonky, kupte si ty, které mají silnou vůni. Vyberte si stopky, které jsou pevné, nepoškozené a relativně těžké, když je držíte v ruce. V ideálním případě by měly být bílozelené až jasně zelené barvy. Hnědé, šupinaté stonky, které se snadno rozpadnou, když je držíte, jsou nevhodné, protože jsou už pravděpodobně vyschlé a na jejich lahodnou chuť můžete zapomenout.

Jak připravit citronovou trávu

Při přípravě jídel se dá zužitkovat prakticky celá rostlina, jen musíte mít na paměti, že jednotlivé její části mají různou kvalitu. K přípravě citronové trávy budete potřebovat ostrý zoubkovaný nůž. Nejprve musíte odstranit tvrdé vnější listy stonků citronové trávy, stačí je odloupnout prsty. Měkká vnitřní část stonku je to, co chcete použít k vaření (pokud ji nezakoupíte již očištěnou).

Jemně pokrájené spodní části výhonků a cibulek se přidávají čerstvé do zeleninových salátů nebo jsou součástí různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb.

Tužší stvoly můžete použít v celku k dochucení kari nebo polévek a vyndat je těsně před podáváním.

Z citronové trávy si také můžete pomocí hmoždíře nebo kuchyňského robotu připravit jemnou pastu. Pasta bude stále vláknitá a musí se dobře provařit v kari nebo v polévce.

Ze stébel si můžete připravit čaj anebo je nasušit do zásoby.

Jak vařit s citronovou trávou?

Pokud chcete jídlu dodat originální chuť, vezměte přibližně 5 cm dlouhý tužší stvol citronové trávy a rozmáčkněte jej plochou nože, aby se uvolnilo aroma. Bylinku přidejte do polévky a po uvaření ji vytáhněte. Pro intenzivnější chuť vložte do polévky celý svazek citronové trávy a před podáváním jej opět vyjměte. Pokud chcete citrónovou trávu v pokrmu ponechat, oloupejte stonky a vyberte nejměkčí část stonku, která je nejlépe stravitelná. Nakrájejte ji na drobné kousky a přidejte do studených či teplých jídel.

Skladování citronové trávy

Stopky můžete skladovat v ledničce až dva týdny, ale zabalte je do fólie. Citronovou trávu také můžete zamrazit, abyste ji mohli použít, kdykoli bude potřeba.

Zdroje: How to Prepare Lemongrass; How to Use Lemongrass, the MVP of Aromatics

Autor článku: Bára Tomášková