Vyrábíme, 30. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Polévka v kostce, to je vymoženost moderní průmyslové doby, která šetří čas i námahu při vaření. I tento vynález má bohužel svá negativa. A těch není zrovna málo. Naproti tomu poctivý domácí vývar je chutný, zdravý a oblíbený. Nebojte se ho, i začátečník vykouzlí chutnou dobrotu!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na průmyslové potraviny už jsme si tak nějak zvykli. Vynechat je z jídelníčku asi není úplně jednoduché. Jsou ale věci, které si doma vyrobit můžete. Co třeba takový základní vývar, který můžete použít samotný, jako základ do polévek nebo omáček? Jeho příprava sice nějaký čas zabere, nicméně lze ho v lednici uschovat na pozdější dobu, nebo jej uložit do mrazničky. Zdraví vám za to poděkuje.

Domácí vývar jako základ vaření

Na přípravu domácího vývaru je určitě potřeba si vyhradit prostor. Jakmile dáte vše do hrnce, už si ho téměř nemusíte všímat, jen ho necháte probublávat. Co se týče ingrediencí, tak ten nejjednodušší, nejlevnější a základní vývar je zeleninový. K silnějším vývarům patří ty masové, kuřecí, vepřový či hovězí.

Vývar je možné nechat pár dnů v ledničce a průběžně ho používat do receptů. Pokud nejste ten typ, co by vařil teplé večeře, můžete si nepoužitý vývar zamrazit. Na víkendové vaření pak máte vystaráno. Z vývaru je možné udělat jednoduchou knedlíčkovou polévku s nudličkami, ale také hustší polévky – čočkovou, hrachovou, zelňačku. Všechny uvedené hravě zastoupí hlavní jídlo. Stále tápete, jak se k situaci postavit? Pokud patříte mezi začátečníky, jistě oceníte recept na základní zeleninový vývar.

Zeleninový vývar

Na másle orestujte cibulku, poté přidejte na kousky nakrájenou oblíbenou zeleninu a směs koření, zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte nejméně hodinu probublávat. (Typická zelenina na vývar je mrkev, celer, petržel.) Chutím se ale meze nekladou, proto můžete přidat řapíkatý celer, pastinák, česnek, zelí, kapustu, kadeřávek, kedlubnu a mnoho dalšího.

Koření je také variabilní, rozhodně by ale neměl chybět pepř, nové koření, bobkový list a samozřejmě sůl. Platí, že čím déle necháte zeleninu vařit, tím bude vývaru méně – a bude silnější. Jakmile je vše hotovo, sceďte vodu přes sítko a zeleninu pořádně vymačkejte, aby se všechny chutě dostaly do vývaru. Tak s chutí do toho.

Zdroje: Tips for Making Homemade Stock; Ultra Satisfying Homemade Vegetable Broth

Autor článku: Petra Chmelová