Jak na výrobu bylinkového octa krok za krokem

Vyrábíme, 30. 6. 2020

Foto: Shutterstock

Co s načatým odpolednem? Můžete ho využít třeba tak, že si uděláte bylinkový ocet, s nímž se při přípravě salátů, zálivek, marinád a omáček dá doslova čarovat! Schválně, jaký vyzkoušíte?

Máte doma nastřádané velké zásoby sušených bylin a rádi byste je nějak smysluplně zužitkovali? Jednou z možností je výroba octa, který může být nejen všestrannou kuchyňskou potravinou, ale i spolehlivým léčitelem. Složitých postupů se bát nemusíte, stačí se držet těchto jednoduchých zásad.

Vyhrnout rukávy, začínáme

Základem vašeho výtvoru je samozřejmě jakostní ocet. Zda zvolíte ten jablečný, bílý či červený, záleží čistě na vás. Pravidlem však zůstává, že na jednu láhev budete potřebovat zhruba dvě polévkové lžíce bylinek. Ty do tekutiny ponořte tak, aby všechny jejich části byly ponořené. Následně nádobu postavte na nějaké stinné místo, kde by měla zůstat přibližně šest týdnů. Během této doby s ní občas zatřepte, aby prospěšné látky z rostlin přešly do octa. Po měsíci a půl je ochucovadlo připraveno k použití.

Pokud chcete, můžete ho ještě přefiltrovat, ale nezbytně nutné to není. A kam s ním? Novým přírůstkem vašeho kulinářského arzenálu lze zjemnit saláty, omáčky, těstoviny, zálivky i marinády. Co se týká léčebných výhod, záleží na tom, ze kterých přírodních pokladů bude zhotoven. Dáte šanci třeba těmto?

Šalvěj pomáhá nejen trávení

Nevolnost, pocity plného břicha nebo pálení žáhy? S těmito obtížemi si šalvěj hravě poradí. Ovšem uplatní se i v případě angíny, bolesti v krku a zánětech dutiny ústní. V tomto parťákovi do nepohody se nachází mimo jiných živin i neskromné množství vitaminu K, který hraje klíčovou roli při zachování zdraví kostí. Činí je silnější a odolnější, tudíž přispívá k prevenci osteoporózy.

Bazalka, něco na hlavu i nervy

I konzumace bazalky v jakékoli podobě dokáže tělu prospět. Hodí totiž záchranné lano při vyčerpání, zatímco zlepšuje odezvy organismu na fyzický i emoční stres. Stejně účinně ovšem posiluje mozkovou činnost, koncentraci a paměť. Nelze opomenout, že také uvolňuje ucpané nosní dutiny a ulevuje od migrény.

Heřmánek zatočí s bolestí

Rumánek, tedy alespoň tedy podle lidového názvosloví, je ve většině případů spojován s navozením ospalosti. Jenže to pořád ještě neznamená, že tím jeho benefity končí. Heřmánek tlumí bolesti různého původu, pročišťuje od nahromaděných škodlivých látek a podporuje správné fungování metabolismu. Souběžně reguluje cholesterol, přičemž urychluje rekonvalescenci při chřipce a nachlazení.