Vyrábíme, 23. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Nechcete nesmyslně utrácet za prací gely, čističe skel a odpadu? Vytvořte si je sami, vždyť vám nic nebrání! Stačí jen trocha času, pár dostupných „ingrediencí“ a odhodlání pustit se do díla. Jdete do toho?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Výroba domácí drogerie? A proč vlastně ne! Už naše babičky věděly, jak na to. Zkuste se tedy inspirovat a trochu je napodobit. Můžeme vás ujistit, že rozhodně neprohloupíte a ke všemu ušetříte nějakou tu korunu. Nezní to jako fajn plán na dnešní odpoledne? Podrobný manuál máte zde…

Účinný čistič skel a oken

Budete potřebovat 1/4 šálku octa, 1/4 šálku lihu, 1 lžíci škrobu, 2 šálky teplé vody a lahev s rozprašovačem – do ní vložte všechny suroviny, dobře promíchejte a přípravek je na světě. Použít ho můžete k běžnému čistění oken, zrcadel i skel. Zanechá po sobě lesk jako blesk!

Olivový prostředek na nádobí

Připravte si 1 a 1/2 hrnku horké vody, 1/2 hrnku tekutého olivového mýdla (nebo nastrouhejte 50 gramů olivového mýdla a rozpusťte ve vodě), 1 lžíci octa, 1 lžičku sody na praní a pár kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje. Přísady smíchejte, zalijte horkou vodou a vyčkejte, až se spojí. Směs poté nechte vychladnout, „protřepte“ a nalijte do prázdné lahve od jaru či jiného „umývače“ nádobí. Kdyby se náhodou stalo, že by tekutina příliš zatuhla, zahřejte ji a rozřeďte vodou.

Bezkonkurenční čistič odpadu

Na ucpaný odpad se dají využít i jiné věci než jen drsné chemikálie z obchodu. Jestli máte v plánu jen běžnou a preventivní údržbu, doporučujeme promíchat 1/2 šálku kuchyňské soli se 4 litry horké, nikoli však vařící vody. V případě, že je odpad neprostupný a voda ze dřezu neodtéká, nasypte do něj 1/2 šálku sody a zalijte stejným množstvím octa. Dojde k chemické reakci, která rozloží mastné kyseliny. Už po 15 minutách se „prolomí ledy“!

Prací gel na míru

Na 10 litrů pracího gelu je třeba 1 obyčejné mýdlo na praní, 300 gramů práškové sody na praní, 15 kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru a 10 litrů vařící vody. Mýdlo nastrouhejte najemno a rozmíchejte ve vroucí vodě, po rozpuštění přimíchejte sodu a za stálého míchání přilévejte vařící vodu. Nechte zchladit a poté nakapejte esenciální olej. Po 24 hodinách „odpočinku“ je výrobek připraven k použití. Dávkujte ho jako běžný prací gel a kochejte se výsledkem!

Citronová tableta do myčky

Suroviny? 300 gramů jedlé sody, 300 gramů práškové sody na praní, 150 gramů hrubozrnné kuchyňské soli, 150 gramů kyseliny citronové. Vše spojte dohromady a uchovávejte vždy dobře uzavřené, jinak kyselina citronová ztvrdne a změní se v jeden velký kámen. Použití je snadné – do dvířek určených pro tabletu dejte 1-2 lžičky vzniklého prášku a zakápněte 2 kapkami běžného prostředku na nádobí. Dávkování se určitě držte, zajistí vám ty nejlepší výsledky!

Zdroje: 14 Homemade Cleaners You Can Make with Ingredients from Your Pantry; 15 Homemade Cleaners the Pros Swear By

Štítky: diy , úklid

Autor článku: Petra Chmelová