Vyrábíme, 23. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Parafín, jeden knot, pár kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje, starý hrnek a trochu času. Přesně tohle potřebujete k tomu, abyste si vonnou svíčku mohli vyrobit v pohodlí domova!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Svíčky už zdaleka nejsou jen pouhým zdrojem světla a tepla, jako tomu bylo ve středověku. Bývají nenahraditelnou součástí svátků, romantických chvil ve dvou, narozeninových oslav i okamžiků posledního rozloučení. Důležitou roli hrají také při různých magických rituálech, relaxaci, meditaci či prostém navození útulné domácí atmosféry. Využít se však dají i k léčení, odpuzení hmyzu nebo čistění uší. Jaké svíčky máte nejraději právě vy?

Pokud jste příznivcem těch vonných, měli byste vědět, že jejich výroba vůbec není tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Co říkáte na tento jednoduchý manuál, zkusíte ho v praxi?

Správný materiál? To je základ

Pokud jste připraveni začít, bez zbytečných okolků ve starém hrnci pomalu rozehřejte parafín (seženete ho třeba na internetu). Nepospíchejte, vyvarujte se vyšších teplot, neboť se snadno vznítí, což by vám bezpochyby zajistilo perné chvilky. Do roztaveného vosku poté přimíchejte několik kapek esenciálního oleje.

Teď je čas porozhlédnout se po vhodné formičce. Že potřebujete nějakou speciální? Ale kdeže, bohatě si vystačíte se zapomenutou dózou, vázičkou, starou žárovkou nebo hrnkem. Nabízí se i keramika z pálené hlíny, kterou lze ve finále vyzdobit mechem. Vypadá to opravdu kouzelně! Ale to trochu předbíháme…

Poslední detaily k báječnému výsledku

Ještě před tím, než budete lít tekutý vosk do vybrané nádoby, je totiž třeba udělat dvě věci. Pokud se ve formě nachází otvor na odvádění vody, musíte do něj upevnit knot a „díru“ dobře ucpat. Nutno zmínit, že knoty nabízí specializované obchody a jejich cena rozhodně není likvidační.

Následně tento „provázek“ umístěte do škvíry a jeho druhý konec uvažte třeba na špejli. Tu pak jednoduše položte přes předmět, do něhož se roztavený „gel“ chystáte přelít. Jakmile ztuhne, je domácí vonná svíčka připravena k použití.

(Zdroje: How to Make Scented Candles From Scratch; How to Make Homemade Candles for Beginners)

Štítky: diy

Autor článku: Bára Tomášková