Léčivý tymiánový sirup zvládnete uvařit i doma

Vyrábíme, 24. 10. 2020

Foto: Shutterstock

Nevíte, co s nadbytkem sušeného tymiánu? Zužitkujte ho do léčivého sirupu, který posiluje imunitu, zlepšuje srdeční funkce a ještě vás zbaví kašle. Hotový je „natotata“!

Tymián by neměl chybět v žádné kuchyni ani domácí lékárničce. Své o tom věděli už obyvatelé starověkého Řecka, kteří věřili, že tato mocná rostlina vyléčí většinu nemocí a zlepšuje fyzickou kondici. Jaké konkrétní má účinky a proč oceníte vlastnoručně vyrobenou tymiánovou medicínu?

Maximum výhod v jednom lístku

Bylina, jíž se v minulosti přezdívalo penicilin chudých, má protizánětlivé, antimikrobiální a antiseptické vlastnosti. Je pověstná tím, že nesmírně posiluje imunitní systém, odbourává stres, předchází chronickým onemocněním, vyvolává průtok krve a podporuje funkci srdce. Zároveň urychluje hojení ran, tlumí kašel a zabraňuje infekcím. Velkou pomoc poskytuje i při léčbě revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, nespavosti nebo chronické únavy. Tím výčet benefitů tohoto voňavého ochucovadla ale teprve začíná…

Studnice zdraví, kterou se vyplatí mít po ruce

Tymián představuje bohatý zdroj vitaminů A, B a C, stejně jako draslíku, železa a vápníku. Dále v něm naleznete spoustu antioxidantů, kyselinu listovou, bioflavonoidy a terpenoidy v podobě kyseliny rozmarýnové a ursolové. Tyto látky se dávají do souvislosti se sníženým rizikem rakoviny, normalizací krevního tlaku nebo tvorbou červených krvinek. A teď si představte, že všechny jmenované výhody můžete „užívat“ prostřednictvím sladkého sirupu den co den. Zde je jednoduchý recept, který si osvojí i ti, kteří mají u sporáku minimum zkušeností.

Pozor, začínáme

Připravte si přibližně 10 gramů tymiánu, 150 gramů cukru (lze nahradit i jiným sladidlem) a 250 mililitrů vody. Vodu s cukrem povařte 20 minut a poté ji odstavte ze zdroje tepla. Následně přidejte tymián a nechte ho louhovat až do úplného vychladnutí. Pak už sirup zbývá jen přecedit a přelít ho do dobře uzavíratelné nádoby. Dáte si jeho kávovou lžičku každé ráno?