Vyrábíme, 14. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Stojíte v obchodě před regálem s přípravky na mytí vlasů a přemýšlíte, který by pro vás mohl být ten pravý? Který vaše vlasy oživí a nezatíží zbytečnou chemií? A také který nezruinuje váš rodinný rozpočet? Pak pro vás máme jednoduché řešení – zkuste si vyrobit šampon doma!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nemusíte se bát, že byste museli shánět drahé a nedostupné „ingredience“ – většinu přísad pro skvělý přírodní šampon máte už dávno doma!

Bylinky pro každý typ vlasů

Spoléháte především na bylinné šampony? Návod na ten domácí je velmi jednoduchý. Nejprve vyberte svou oblíbenou bylinku – na vlasy se skvěle hodí třeba levandule, heřmánek, kopřiva, máta, šalvěj, měsíček nebo třeba rozmarýn. Můžete použít jak čerstvou, tak i sušenou variantu. Jen pamatujte, že sušených bylinek budete potřebovat přibližně o třetinu méně než čerstvých. A jak tedy na to?

Přísady: hrst bylin podle výběru, 250 ml vody, 4 lžíce olivového tekutého mýdla

Postup: Vodu svařte, vsypte do ní bylinky, nechejte asi hodinu máčet, přidejte mýdlo a nechejte 24 hodin louhovat. Poté směs přeceďte a slijte do lahvičky. Používejte jako klasický šampon.

Šampon bez šamponu?

Stále více lidí volí raději přípravky na mytí vlasů bez mýdla. Pokud je to i váš případ, případně chcete svým vlasům tento „zážitek“ dopřát, můžete vyzkoušet jednoduchý šampon ze sody. Jednoduše smíchejte sklenici vlažné vody a lžíci sody a směs vetřete do vlasů. Důkladně opláchněte (pozor, ve vlasech by neměla žádná soda zbýt, protože může silně vysušovat).

Namísto kondicionéru můžete pro lesk vlasů použít směs 2 dílů vody a 1 dílu jablečného octa.

Zdroje: Homemade Herbal Shampoo Recipe; Simple DIY Liquid Herbal Shampoo

Autor článku: Andrea Veselá