Vyrábíme, 12. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Burgery, nakládaná krkovice, hermelín anebo grilovaná řepa. Vyzkoušejte neobvyklé recepty, po kterých se jen zapráší. Při přípravě ale dbejte na kvalitu potravin, která váš gurmánský výtvor ovlivní více, než si myslíte. Poradíme při výběru produktů a také představíme recepty na trhané hovězí maso a grilovaný kozí sýr.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Oblíbené maso

Při výběru masa si dejte záležet a zaměřte se na původ. Vydejte se na některou z blízkých bio farem a nechte si poradit místním farmářem, který vám doporučí, jaký druh masa a partie se pro váš recept hodí nejvíc.

Pokud si chci připravit opravdu slušné jídlo, objednávám si maso s dostatečným předstihem u ekologických zemědělců. Získám tak jistotu, že dostanu přesně tu partii nebo řez, který potřebuji, dostatečně vyzrálý a ve velmi slušné kvalitě,“ vyzdvihl přednosti bio masa kuchař Hugo Hromas.

Proto nespěchejte a dejte si s přípravou čas. Na grilování se doporučuje spíše hovězí. A právě na bio farmách získáte kvalitní vyzrálé maso, které bude křehké, šťavnaté a lahodné zároveň. Také se spíše porozhlédněte po prorostlejších kouscích, aby se vám pak na grilu nevysušilo.

Sýry, které budete milovat

Nejen vegetariáni rádi sáhnou po jiném kousku, než je maso. Ovšem docílit krémové struktury dobře propečeného sýru, aniž by se připálil, není vůbec jednoduché. V zásadě se držte toho, aby měl sýr pevnější strukturu a vydržel vyšší teploty. Na gril pak nedoporučujeme klasické čerstvé sýry, které jsou spíše určené k přímé konzumaci.

Na gril se naopak hodí kyperský typ sýru tzv. halloumi. Jedná se o kombinaci kozího a ovčího sýru, který dobře snáší vysoké teploty, takže bude na povrchu krásně upečený a uvnitř krémový. Řada tuzemských ekofarem již má v průběhu letní sezóny tento typ sýra běžně v nabídce, stačí se na něj jen zeptat. Tuto pochoutku nemusíte ani balit do alobalu. Totéž platí o sýru typu oštiepok. V případě ostatních sýrů, které nejsou určené přímo ke grilování anebo je plánujete rozkrojit a naplnit bylinkami, se alobalu nevyhnete.

Také v případě mladého kozího sýru bude nezbytné vytvořit vaničku z alobalu, protože bude mít tendenci rychle se roztéct. Naopak tvrdé kozí sýry, bez tenké ušlechtilé plísně na povrchu, budou bez problému. Při výběru nezapomínejte na nejdůležitější vlastnost – kvalitu, která vždy ovlivní výsledek. Bio farmy nabízejí širokou škálu mléčných výrobků, ze kterých si určitě vyberete.

Zelenina nejen pro vegetariány

Při grilování nemusíte nutně sázet na maso, parádu udělá také dobře zvolená kombinace zeleniny. Kterou si vyberete, záleží na vás. Nedržte se však jen tradičních druhů a vsaďte na neobvyklé plodiny. S grilem si skvěle rozumí třeba lilek, patison, řepa i dýně. Ovšem nepochybíte, když vsadíte na klasiku v podobě brambor, rajčat, cukety anebo kukuřice. Vyzkoušet můžete také řepu. V kombinaci s kozím sýrem rozhodně neuděláte chybu! Nezapomínejte, že koření, včetně soli a pepře, se přidává až po grilování.

Suroviny jsou základ

Hodnotné produkty patří k naprostým základům každého receptu i správného grilování. Ovlivní totiž výslednou chuť. Ať už se rozhodnete pro maso anebo zeleninu, je dobré vyrazit na lokální bio farmu. Hospodářství pracující v režimu ekologického zemědělství je přísně kontrolováno a zakazuje používání umělých hnojiv a dalších chemických látek, jako jsou např. pesticidy. Půda, obsah humusu v ní a její celková kvalita je základním kamenem hospodaření na bio farmách. Úrodnost půdy pomáhá zajistit aplikace hnoje nebo kompostu. Bio farmáři také dbají na řádné uskladnění sklizených plodů.

Bio farmy rovněž respektují životní potřeby zvířat – tzv. welfare. Zvířata jsou chována ve skupinkách a ve svém přirozeném prostředí. Většinu času tráví na pastvách, kde se mohou volně pohybovat, a právě to má významný vliv na kvalitu a strukturu masa a masných výrobků produkovaných v režimu ekologického zemědělství. Veškeré prostory a úkony podílející se na vzniku bioproduktů jsou minimálně jednou ročně prověřovány jednou ze čtyř kontrolních organizací, kterými jsou KEZ o.p.s., ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Produkty v bio kvalitě seženete také v obchodech, kde je poznáte podle loga biolistu a biozebry. Jedině ty zaručí, že se skutečně jedná o biopotraviny.

Lahodný burger s trhaným hovězím masem

Ingredience pro 4 osoby:

  • 800 g bio hovězí plece
  • 1 zarovnaná lžička soli a pepře
  • 1 bio bobkový list
  • 1 lžíce bio panenského olivového oleje
  • 4 bio housky
  • 150 g bio bílého zelí
  • 1 menší bio mrkev
  • 2 lžíce bio majonézy
  • 2 lžíce bio zakysané smetany
  • lžička bio hořčice
  • 4 papričky jalapeňos

Maso vytáhneme z lednice asi 30 minut předem. Očistíme a nakrájíme na kostky velké 4-5 cm. Připravené maso osolíme, opepříme a promícháme s olivovým olejem. Na rozehřáté pánvi pak postupně zprudka dozlatova opečeme. Druhým krokem je dušení. Opečené kousky přidáme do hrnce a zalijeme do dvou třetin horkou vodou a znova osolíme. Pro lepší chuť se doporučuje přidat bobkový list. Posléze nechte 3 hodiny vařit na mírném ohni tak, aby směs pobublávala. Poté maso vytáhneme z vody. Plotnu nevypínejte a šťávu nechte odpařovat a houstnout tak, aby se snížila na pětinu svého původního objemu. Zabere to asi 20 minut.

Mezitím si každý kousek masa roztrhneme na dva až tři kousky. Nepoužívejte prudkou sílu, roztrhněte tam, kde to vlákno dovolí. Mělo by být měkké, takže to půjde snadno. Jakmile budete mít hotovou šťávu, smíchejte ji s masem. Nyní nechte směs odpočinout. Doporučuje se až do druhého dne, kdy nastane grilování. Směs musí být připravená nejlépe v pekáči, aby nepropadla roštem. Maso rozložíte a přikryjete pokličkou. Pekáč položte na okraj grilu tak, aby nebyl přímo nad zdrojem tepla.

Grilujeme asi 20 minut, maso se přismahne a bude mít krásnou grilovanou vůni. Mezitím si připravte salát. Očistěte a najemno nakrájejte zelí a mrkev. Posléze přidejte bio majonézu, zakysanou smetanu, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Při servírování pak nechejte rozkrojené housky pomazané olejem opéct a poté vložte trochu salátu, maso, a nakonec přidejte papričku jalapeňos. Vše zakryjte druhou částí housky.

Grilovaný kozí sýr s červenou řepou

Ingredience pro 2 osoby:

  • 3 ks bio červené řepy
  • 2 hrsti bio rukoly
  • 2 hrsti bio polníčku
  • 500 g bio kozího sýru
  • 1 hrst bio vlašských ořechů
  • 1 hrst bio cherry rajčátek
  • 1 velká bio bageta
  • 3 lžíce bio másla

Ingredience na dresink:

  • 6 lžic bio rostlinného oleje
  • 2 lžíce bio bílého vinného octa
  • 1 lžíce bio medu
  • 1 lžíce bio hořčice
  • sůl a čerstvě mletý bílý pepř

Troubu si předehřejeme na 180°C. Řepu očistíme, zabalíme do alobalu a pečeme asi 1 hodinu. Jakmile vychladne, oloupeme ji. Bagetu si nakrájíme na malé kostičky a nasucho opečeme na pánvi. Když chytnou barvu, přidejte máslo, udrží se tak více křupavé. Všechny ingredience na dresink dejte do zavařovací sklenice a důkladně protřepejte. V míse následně smíchejte rajčata s rukolou, polníčkem a dresinkem. Podle potřeby dochuťte. Přidejte nakrájenou červenou řepu, kostičky bagety a oříšky. Takto připravený salát rozdělte do talířů. Na rozpálený gril následně dáme alobal, na který položíme sýr. Grilujeme z každé strany asi 4 minuty a potom sejmeme z grilu. Takto připravený sýr položíme na salát.

Zdroj: TZ Bio

Autor článku: Lenka Šmídová